latinica  ћирилица
07/03/2015 |  10:28 | Autor: Agencije

"Betovenov friz" ostaje u Beču

Austrija može da zadrži remek-djelo Gustava Klimta "Betovenov friz", odlučio je panel austrijskih stručnjaka.

 Austrija može da zadrži remek-djelo Gustava Klimta "Betovenov friz", odlučio je panel austrijskih stručnjaka, odbacujući zahtjev za njegovu restituciju koji su podnijeli potomci prvobitnog vlasnika, jevrejskog kolekcionara Eriha Lederera.

 "Svjetodavni odbor za restituciju umjetnina jednoglasno preporučuje da se 'Betovenov friz' slikara Gustava Klimta ne vrati nasljednicima Eriha Lederera", rekao je novinarima u Beču predsjednik odbora Klemens Јabloner, prenosi AFP.

Mural dug 34 metra i visok dva metra, naslikan u slavu kompozitora Ludviga van Betovena, dio je stalne postavke Palate-muzeja secesije u Beču od 1986. godine.

Porodica Lederer ga je kupila 1915. da bi ga nacisti zaplijenili 1938. godine.

Nakon Drugog svjetskog rata Ledereru je vraćen friz, ali su austrijske vlasti uslovile restituciju zabranom iznošenja djela iz zemlje što je, prema njegovim nasljednicima, primoralo kolekcionara koji je tada živio u Švajcarskoj da proda mural pod nepovoljnim uslovima.

Austrija je 1972. otkupila friz za 15 miliona šilinga (oko 1,1 milion evra) i obavila njegovu restauraciju koja je trajala punih deset godina.

U saopštenju Palata secesije je istakla da restitucija Klimtovog murala ne bi imala nikakvo "sudsko, ni moralno" opravdanje, s ozbirom da je kupoprodaja obavljena bez ikakve "prinude" i po "pravednoj cijeni".