latinica  ћирилица
27/03/2015 |  19:55 | Autor: RTRS

Slučaj porodice Dubovina: Prevareni prilikom prodaje kuće (VIDEO)

Porodica Dubovina više od deceniju traži pravdu, nakon što su prevareni prilikom prodaje kuće. Posrednik Željko Čapalik njihovu je kuću u Sarajevu prodao porodici Bajrić za 30.000 maraka, ali Dubovine kažu da od tog novca nisu dobili ni marku. Slučaj su prijavili policiji, a do danas bezuspješnu istragu vodi Tužilaštvo Kantona Sarajevo.

U prvim godinama Dejtonskog mira, sarajevski lovac u mutnom Željko Čapalik, kontaktirao je porodicu Dubovina i ponudio da posreduje u prodaji njihove kuće u Travničkoj ulici kod Јevrejskog groblja. Čapalik je ugovorio prodaju, ali je, kažu Dubovine, zadržao sav novac.

Kupci, porodica Bajrić kaže kuću su pošteno platili. S obzirom na to da je bila na prvoj borbenoj liniji i bila srušena do temelja. Uložili su novac za deminiranje, čišćenje i izgradnju nove kuće.

Dubovine kažu: Čapalik je dobio punomoć da prikuplja dokumentaciju, ali ne i da proda kuću i zemljište. Prodaja je tvrde nelegalna, a kupac je nelegalno uknjižio vlasništvo.

Ninoslav Dubovina kaže da je u opštini Novo Sarajevo, njegov djeda vlasnik zemlje, a Smail Bajrić da je to nacionalizovana zemlja koju je on platio.

Posrednik, Željko Čapalik očito je izigrao povjerenje Dubovina i Bajrića. Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu protiv njega vodi istragu više od 10 godina, ali im je Čaplik nedostupan, jer je nastaljen u SAD.

Ipak, Dubovine sumnjaju u iskrenost Tužilaštva jer je prije nekoliko godina bio u Sarajevu i to u sudnici, svjedočio je u predmetu protiv sarajevskog kriminalca Zijada Turkovića.