latinica  ћирилица
08/04/2015 |  14:31 | Autor: SRNA

Državni vrh Srbije i predstavnici Izraela na pomenu u Donjoj Gradini

Komemorativnom skupu u Donjoj Gradini 19. aprila prisustvovaće državni vrh Srbije i Republike Srpske, potpredsjednik Vlade Izraela, kao i nekoliko akreditovanih ambasadora i diplomatskih predstavnika stranih zemalja, najavio je direktor Јavne ustanove Spomen-područje "Donja Gradina" Milorad Bukva.
Donja Gradina, "Topola užasa" - Foto: RTRS
Donja Gradina, "Topola užasa"Foto: RTRS

"S obzirom na to da je ove godine 70 godina od proboja logoraša iz zloglasnog logora Јasenovac i pobjede nad fašizmom, očekujemo da će broj delegacija koje će posjetiti Donju Gradinu biti veći", rekao je Bukva Srni.

On je dodao da pripreme za održavanje parastosa i pomena nevinim jasenovačkim žrtvama teku planiranom dinamikom.

"Sa ovog mjesta treba poslati poruku, ne samo domaćoj, nego i svjetskoj javnosti, o onom šta se ovđe dešavalo za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske. Ovđe je počinjen strašan zločin genocida i holokausta nad Srbima, Јevrejima i Romima", istakao je Bukva.

On je potvrdio da je u Spomen-području "Donja Gradina" juče održan sastanak Izvršnog odbora Organizacionog odbora pomena i parastosa, kojem su prisustvovali i predstavnici Vlade Srbije.

"Učesnici ovog skupa posjetili su kompleks Spomen-područja `Donja Gradina`, te razgovarali o detaljima u vezi sa komemorativnom svečanosti koja se ove godine organizuje povodom 70 godina od proboja logoraša iz logora Јasenovac", rekao je Bukva.

On je precizirao da se u Spomen-području uređuju staze i prilazni putevi, a posebne pripreme vrše se na grobnom polju "Košute" gđe će se ove godine održati pomen i parastos nevinim žrtvama ustaškog zločina genocida.

Bukva je podsjetio da je Vlada Republike Srpske ove godine formirala Odbor za izradu i praćenje implementacije projekta Memorijalnog centra u Spomen-području Donja Gradina, koji je prije dvije godine donijela Narodna skupština Republike Srpske, te da ove godine definitivno kreće proces izgradnje Memorijalnog centra.