latinica  ћирилица
12/04/2015 |  10:14 | Autor: SRNA

Čubrilović čestitao Vaskrs i ukazao na težak položaj Srba na Kosovu

Predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović čestitao je Vaskrs arhijerejima i sveštenstvu SPC i svim vjernicima, i u vaskršnjoj čestitki izrazio zabinutost zbog teškog položaja i života srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.
Vaskrs - Foto: SRNA
VaskrsFoto: SRNA

Čubrilović je izrazio uvjerenje da se samo mudrim odlukama i zajedništvom, u saradnji sa prijateljima i demokratskim svijetom, mogu ostvariti legitimni ciljevi i interesi zaštite osnovnih ljudskih i građanskih prava i sloboda koje imaju svi narodi Evrope i svijeta, što je, kako je naveo, jedini i osnovni srpski nacionalni i pravoslavni smisao i opredjeljenje.

"Neka svekolika radost Hristovog vaskrsenja uđe u sve naše domove, ispuni ih ljubavlju i vjerovanjem da sloga i iskrena podrška svakom čovjeku daju snagu da istraje pred svim teškoćama i izazovima", navodi se u čestitki koju je uputio Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Irineju, mitropolitu dabrobosanskom Nikolaju, mitropolitu zagrebačko–ljubljanskom Porfiriju, episkopima, sveštenstvu, monaštvu, kao i svim građanima pravoslavne vjeroispovjesti u Srpskoj i BiH.

Čubrilović je poručio da se, dočekujući Vaskrs, ljudi raduju pobjedi dobra nad svakim zlom i nepravdom, osnaženi spoznajom o vječnom životu i nadi da će svaki pojedinac, porodica i cijelo društvo naći put ka praštanju, toleranciji i duhovnom preobraženju.

"Privrženi dobročinstvu, spremnosti da razumijemo i poštujemo različitosti, u tradicionalnim vrijednostima nalazimo snagu da se hrabro suprotstavimo brojnim iskušenjima i našim zajedničkim djelima doprinesemo boljoj i srećnijoj budućnosti", navodi se u čestitki.