latinica  ћирилица
12/04/2015 |  15:58 | Autor: SRNA

Lavrov: Neutralisati one koji žele građanski rat

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko treba da neutrališe one koji namjeravaju da gurnu Ukrajinu u građanski rat, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.
Sergej Lavrov - Foto: AP
Sergej LavrovFoto: AP

- Smatram da ako je Porošenko 'predsjednik mira', kako sebe naziva, on mora da čuva tu svoju poziciju i neutrališe one koji žele da gurnu u zemlju u građanski rat, rekao je Lavrov u intervjuu za "Raša tudej".

Prema njegovom mišljenju, ukrajinski lider "čak pokušava da nadmaši radikale na njihovom polju", što se može vidjeti u imenovanju lidera ekstremističkog "Desnog sektora" poslanika Vrhovne rade Dmitrija Јaroša za savjetnika Viktora Muženka, načelnika Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine.

Lavrov je podsjetio je da je Јaroš još 1. marta 2014. godine govorio da Rusi nikad neće govoriti ukrajinskim jezikom, nikada neće uvažavati grkokatoličku vjeru i nikada neće slaviti Stepana Banderu.

Јaroš je ranije izjavljivao da dobrovoljački ukrajinski korpus "Desnog sektora" može popuniti redove Oružanih snaga Ukrajine poslije donošenja odgovarajućeg zakona.

U međuvremenu, jedna bolnica u Donjecku, gradu na istoku Ukrajine pod kontrolom proruskih snaga, granatirana je danas uprkos prekidu vatre, ali nije bilo žrtava.

Četiri granate pogodile su rano jutros bolnicu, od kojih su tri eksplodirale na zemljištu bolnice dok je jedna pala na krov, ali nije eksplodirala, saopštilo je Ministarstvo odbrane Narodne Republike Donjeck, prenio je TASS.