latinica  ћирилица
14/04/2015 |  08:04 | Autor: Agencije

Bojić: Šešelju pogoršano zdravlje

Zdravstveno stanje predsjednika SRS Vojislava Šešelja pogoršalo se otkako je izašao iz Haškog tribunala, izjavio je šef Šešeljevog ljekarskog tima Milovan Bojić.
Lider Srpske radilalne stranke /SRS/ Vojislav Šešelj - Foto: SRNA
Lider Srpske radilalne stranke /SRS/ Vojislav ŠešeljFoto: SRNA

“Pored dvije metastaze na jetri, pronašli smo mu nove izrasline, koje zahtijevaju hitnu hemoterapiju. S time je trebalo da počnemo prije dvije sedmice, ali on nije pristao zbog pritisaka glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca“, rekao je Bojić za Danas.

Prema njegovim riječima, lider radikala je kazao da će, ako ga Srbija izruči Hagu, tamo odbiti bilo kakvu terapiju, uključujući i osnovne lijekove.

Bojić je dodao da ne postoji mogućnost da se predsjednik SRS-a predomisli i Tribunalu dostavi dokumentaciju o svom zdravstvenom stanju, jer nema povjerenja u tamošnje ljekare.

“On je već tri godine izričit da želi da se liječi samo u Srbiji. Zbog toga je i pušten, na osnovu izvještaja holandskih ljekara o njegovom stanju. Međutim, zbog najnovijih pritisaka iz Haga, on odbija i ovde da prima terapiju, što dodatno ugrožava njegovo zdravlje“, rekao je Šešeljev doktor.

Bojić je rekao da njegov pacijent ima karcinom na debelom crijevu, “na onom preostalom dijelu koji nije bio operisan“, i dvije metastaze na jetri, a pronađene su “nove tačkaste promjene na jetri koje zahtijevaju hitnu hemoterapiju“.

“Terapija bi trebalo da traje oko 36 nedjelja, nakon čega bi najvjerovatnije uslijedila operacija. Međutim, on u posljednjih 15 dana odbija hemoterapiju zbog pritisaka iz Haga da ga vrate u Tribunal“, rekao je Bojić i dodao da će šef radikala pristati na dalje liječenje kada ti pritisci prestanu.

Bojić je izrazio, pišu današnje "Novosti", spremnost da ode u Hag i pod zakletvom svjedoči o zdravstvenom stanju svog pacijenta Vojislava Šešelja, koji ne dozvoljava da nova medicinska dokumentacija bude proslijeđena Tribunalu.

Bojiće je rekao da u Holandiju neće odnijeti ni jedan papir iz medicinske dokumentacije o bolesti lidera radikala, jer za to nema njegovu dozvolu, ali će otići da odgovara na sva pitanja suda.

"Ne treba mi Šešeljeva dozvola da idem u Hag. On se pita samo o davanju dokumentacije, a ja mogu da idem i da svjedočim", rekao je Bojić.