latinica  ћирилица
14/04/2015 |  08:57 | Autor: Agencije

EP: Komitet za spoljne poslove o napretku BiH u 2014.

Komitet Evropskog parlamenta za spoljne poslove danas će glasati o Izvještaju o napretku BiH za 2014. Tokom jučerašnje rasprave moflo se čuti da političku i ekonomsku situaciju u BiH problematična.
Evropski parlament - Foto: arhiv
Evropski parlamentFoto: arhiv

Izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Kristijan Dan Preda kritikovao je sporo formiranja vlasti u BiH, podsjećajući da zemlju čekaju reforme.

Govoreći o novoj rezoluciji preda je izdvojio borbu protiv korupcije, ali je naglasio da je rješenje efikasnog mehanizma koordinacije prioritet svih prioriteta.

- BiH ne smije ostati posljednji vagon na putu ka EU! To ne bi bilo fer - izjavio je Preda.

Član Komiteta i evropski parlamentarac iz Hrvatske Јozo Radoš u svom obraćanju dao je zanimljivo viđenje o blokadama u BiH.

- Ovu zemlju često blokiraju uticajne osobe iz određenih političkih grupacija. Upravo njihov enormni utjecaj dovodi u pitanje egzistenciju BiH - kazao je Radoš.

I slovenačka parlamentarka Tanja Fajon ocijenila je stanje u BiH kompleksnim.

"Bila sam i u Sarajevu i u Banjoj Luci i tamo mladi ljudi zaista kažu da žele napustiti tu državu, jer u njoj ne vide šansu za sebe. Јa volim tu zemlju i nadam se da političari u njoj shvataju da ovu šansu koju im nudi EU ne smiju propustiti - rekla je Fajonova.