latinica  ћирилица
14/04/2015 |  09:59 | Autor: SRNA

Bjeloglav: Utvrditi konačan broj stanovnika BiH

Nadležene statističke agencije u BiH moraju da ubrzaju posao, jer je neprihvatljivo da skoro godinu i po od popisa stanovništva nije poznat konačan broj stanovnika, kao ni starosna i polna struktura i ostalo, rekao je jedan od direktora "Ipsos Stratedžik marketinga" Dragiša Bjeloglav.

Bjeloglav je podsjetio da su nakon popisa 1991. godine sve knjige bile završene nakon devet mjeseci, a da danas, kada su mašine daleko brže, rezultati nisu objavljeni.

"Prema programu publikovanja, prvi zvanični podaci trebalo je da budu objavljeni još u julu prošle godine, a sada će jul 2015. godine i još nemamo ništa konačno. Ni ono što je objavljeno nije do kraja iščišćeno", rekao je Bjeloglav za "Glas Srpske".

On je dodao da metodološki nije jasno da li je u broju od 3,7 miliona i stalno stanovništvo koje je godinu i više prisutno u zemlji ili i oni koji su tu privremeno.

Bjeloglav je ocijenio da cijeli proces mora da ide brže, te da su za to potrebni stručnjaci koji mogu da brzo i efikasno poslažu sve kako treba.

On je dodao da je problem i kontrola jedinica popisivanja, jer sve to mora da se poveže i urade kontigenti koji su posebno zanimljivi za publikovanje.