latinica  ћирилица
14/04/2015 |  10:25 | Autor: Rojters

Pad kineskog izvoza - briga za globalnu ekonomiju

Kina je u martu zabilježila pad izvoza od 15 odsto u odnosu na isti period prošle godine u "šokantnom" kontrastu od predviđenog 12-odstotnog rasta, javlja Rojters.

Analitičari za ovakav trend krive jačanje juana, ali i cijene rada koje su dostigle i prestigle dobar dio zemalja koje pripadaju takozvanim tržištima koja izranjaju.

Izvoz u EU je u martu pao za 19,1 odsto, a u Јapan za 24,8 odsto. Prema podacima Carinske administracije, prošlog mjeseca je zabilježen i pad uvoza od 12,7 odsto sugerišući slabljenje domaće potražnje.

- To su loši pokazatelji, puno gori od očekivanih. Oni predstavljaju "zastave upozorenje" za globalnu potražnju i kinesku konkurentnost - ocijenio je Luis Kijs iz odjeljenja RBS-a u Hong Kongu.

Slaba inostrana i domaća potražnja zabrinjava i političare, navodi Rojters. Zamjenik kineskog premijera Vang Јeng rekao je početkom mjeseca da vlasti moraju da zaustave pad izvoza jer će on ugušiti ekonomski rast i ugroziti radna mjesta.

Vang je rekao da lokalne vlasti treba da ponude "povlastice" koje bi ohrabrile privatne investicije u cilju povećanja izvoza.