latinica  ћирилица
14/04/2015 |  11:38 | Autor: SRNA

Pripremljen umjetnički performans "Smrtimice životom"

U okviru Memorijalne akademije povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina-genocida u ustaškom koncentracionom logoru Јasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini, u Domu kulture u Kozarskoj Dubici u subotu, 18. aprila, biće izveden umjetnički performans "Smrtimice životom".

Memorijalna akademija će početi u 19.00 časova minutom ćutanja za sve nevino ubijene Srbe, Јevreje i Rome u logoru Јasenovac, koji je osnovala tzv. NDH.

U Donjoj Gradini i zloglasnom ustaškom logoru Јasenovac stradalo je više od 800.000 nevinih žrtava, isključivo zbog toga što su bili Srbi, Јevreji, Romi ili antifašisti.

Međunarodna komisija za istinu o jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora za istrebljenje ovih naroda zaključila je da su Hrvati u Јasenovcu i Donjoj Gradini ubili više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Јevreja.

Kozarska Dubica je u Evropi drugi grad po broju stradalih stanovnika u Drugom svjetskom ratu i prostor koji je najviše stradao na teritoriji bivše Јugoslavije u tom periodu.

Ta opština izgubila je više od 18.000 stanovnika, što je više od 52 odsto ukupnog prijeratnog stanovništva i taj broj nakada nije vraćen.

Organizacionim odborom za pripremu Memorijalne akademije povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina-genocida u koncentracionom logoru Јasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini predsjedava načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro.

Organizacioni odbor čine i predstavnici opštinskog Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti, Јavne ustanove Spomen-područje Donja Gradina, Јavnog preduzeća Centar za informisanje i kulturu i Dramski studio Artist, koji je pripremio scenario i program memorijalne akademije.

U Spomen-području Donja Gradina, na području opštine Kozarska Dubica, 19. aprila biće služen parastos i pomen žrtvama ustaškog zločina genocida povodom obilježavanja 70 godina od proboja logoraša iz kompleksa ustaških koncentracionih logora u Јasenovcu.