latinica  ћирилица
14/04/2015 |  15:30 | Autor: SRNA

Živković oslobođen optužbi za zločin nad civilima u Bijeljini

Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu oslobodilo je danas nekadašnjeg pripadnika dobrovoljačke jedinice u sastavu Vojske Republike Srpske Miodraga Živkovića optužbi za zločin nad civilima u Bijeljini 1992. godine.

Sud smatra da nema dokaza da je Živković izvršio krivično djelo za koje ga terete, a svjedoci koji su u njegovom slučaju saslušani nisu ga identifikovali kao počinioca ubistva i silovanja.

Na ovu presudu Tužilaštvo za ratne zločine ima pravo da uloži žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

Živkovićev branilac Dragan Palibrk rekao je da je odbrana zadovoljna presudom, koja je, kako je naglasio, bazirana jedino i isključivo na zakonu, činjenicama i dokazima koji su izvedeni tokom istrage i glavnog pretresa, prenose beogradski mediji.

"Smatram da je prvostepeni sud pokazao veliku hrabrost, profesionalni dignitet i poštovanje zakona kad je doneo ovakvu presudu. Već decenijama unazad po inerciji se donose osuđujuće presude kad bi neki Srbin bio optužen da je izvršio ratni zločin, dok nije takva praksa i sa pripadnicima ostalih naroda u regionu", rekao je Palibrk.

On je ocijenio da upravo stoga ova presuda predstavlja jedan pozitivan signal da će i ubuduće ljudi biti osuđivani po tome da li ima dokaza da su izvršili određeno djelo ili ne, a ne po tome koje su nacionalnosti.

Za zločine u Bijeljini ranije su pravosnažno osuđeni Dragan Јović na 20 godina, Alen Ristić na 10 i Zoran Đurđević na 13 godina zatvora.

Tužilaštvo Srbije za ratne zločine optužilo je Živkovića, Јovića, Ristića i Đurđevića da su 14. juna 1992. godine u Bijeljini opljačkali bošnjačku porodicu i više puta naizmjenično silovali dvije žene.

Ovaj slučaj, poznat kao "Bijeljina", BiH je ustupila Srbiji na osnovu Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima.

Pretkrivični postupak je prethodno vođen pred Osnovnim sudom u Bijeljini.