latinica  ћирилица
14/04/2015 |  15:56 | Autor: Jutarnji list

Svađa u vrhu Hrvatske oko "Oluje"

Hrvatski državni vrh se sukobio oko obilježavanja 20-ogodišnjice vojne akcije "Oluja", piše "Јutarnji list".
 - Foto: SRNA
Foto: SRNA

To sve dodatno narušava ionako loše odnose između hrvatskog premijera Zorana Milanovića i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Vlada je, kako je nezvanično potvrđeno za "Јutarnji list", u proceduru uputila odluku prema kojoj će se proslava "Dana pobjede" tradicionalno proslaviti u Kninu, ali zatim i uveče vojnom paradom u Zagrebu.

Međutim, u kancelariji predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, kako ističe "Јutarnji", nisu skrivali nezadovoljstvo zbog te odluke Hrvatske vlade.

"Predsjednica se ne slaže sa odlukom da se proslava "Oluje" održi istog dana, niti je ta odluka donesena u dogovoru sa njom. Štaviše, niko se sa predsjednicom kao vrhovnim komandantom nije ni konsultovao oko toga", ističu iz kancelarije predsjednice Hrvatske i navode da je ovo samo još jedan primjer arogancije vlade.

Kako navode, žao im je što nije osnovan državni Odbor u koji bi bio uključena i kancelarija predsjednice, a koji bi potom odlučivao o proslavi "Oluje".

"Niko nije konsultovao ni struku da se uopšte vidi da li je izvodljivo takvu proslavu održati u jednom danu", navode iz kancelarije Kolinde Grabar Kitarović.

Kako ističe "Јutarnji", premijer Milanović je još prošle nedjelje najavio da će proslava 20 godina od akcije "Oluja" biti organizovana u Kninu, ali i "puno grandioznije u Zagrebu".

Osim toga, Milanović je naveo da je na sastanku sa predsjednicom Kitarović dogovoreno da će proslava akcije "Oluja" imati dvije manifestacije, u Kninu i Zagrebu.

"Tu se slažemo. U Knin treba otići, tamo je prije podne barjak, a nakon toga u Zagrebu treba biti vojna parada. Učestvovaću na oba događaja", rekao je Milanović prije nekoliko dana.

Međutim, iz kancelarije predsednice ubrzo su demantovali dogovor oko proslave "Oluje".

Kako se navodi, Kolinda Grabar Kitarović je o tome već izrazila svoj stav.

Prema njenom mišljenju "Dan pobjede" bi trebalo obilježiti 4. avgusta u Zagrebu vojnom paradom, a onda 5. avgusta svečanim programom u Kninu.

Izvor "Јutarnjeg lista" iz Banskih dvora ističe da je predsjednica osim toga upozorila da bi proslava u Zagrebu trebalo da bude uveče i "što kasnije, jer je to sredina ljeta kada je jako vruće".

Međutim, kako se ističe, sve je to demantovano iz vlade nakon što je šef HDZ-a Tomislav Karamarko poručio da bi proslava trebalo da se organizuje samo u Kninu.

Iako je predsjednica Hrvatske prema ustavu vrhovni komandant oružanih snaga, ona ne može da stopira odluku vlade jer se njeno komandovanje vojskom odnosi samo na ratno stanje, ističe "Јutarnji".