latinica  ћирилица
14/04/2015 |  15:57 | Autor: SRNA

Mektić: Očekujem pozitivnu ocjenu "Manivala"

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić očekuje pozitivnu odluku Komiteta Savjeta Evrope - Manivala za ocjenu mjera protiv pranja novca i finansiranja terorizma, odnosno da se BiH neće naći na sivoj listi.
Dragan Mektić - Foto: SRNA
Dragan MektićFoto: SRNA

Mektić je izjavio novinarima danas u Sarajevu da je BiH ispunila ključni uslov Manivala, odnosno uskladila krivično zakonodavstvo i izjednačila kriterijume, te smatra da je to dovoljan uslov da se ne nađe na sivoj listi.

On je istakao da postoje određeni uslovim, odnosno obaveza u smislu donošenja određenih podzakonskih akata i instrukcija kada je riječ o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma.

"Već smo preduzeli sve mjere i radnje u donošenju tih podzakonskih akata. Potrebno je vrijeme da se donesu ti podzakonski akti i nadam se da će dosadašnje aktivnosti biti dovoljne da se ne nađemo na sivoj listi", smatra Mektić.

Prema njegovim riječima, dorada ove materije biće stalni proces i BiH je spremna da preduzme sve mjere i radnje koje će sprečavati finansiranje terorizma i pranja novca, a onda omogućiti da BiH bude dio šire koalicije za borbu protiv terorizma.

Mektić je potvrdio da postoji jedan broj zemalja koje nisu zadovoljne onim što je BiH do sada učinila, te ocijenio da će biti dovoljno ono što je preduzeto i što će biti preduzeto.

"U slučaju da nas stave na sivu listu, to znači da ćemo hitno morati da odradimo dio posla koji se tiče izmjena i promjena našeg zakonodavstva da ne bi bili na toj listi", naveo je Mektić.

Borbu protiv korupcije Mektić smatra "nasušnim" interesom BiH, te ističe da ta borba treba da bude prioritet.

"Određivanjem strateških bezbjednosnih prioriteta za 2015. godinu u BiH, učinićemo sve da korupcija bude na najznačajnijem mjestu, a uvešćemo takav princip rada da će po principu odgovornosti morati da se preduzimaju značajni koraci u borbi protiv korupcije. Tu mislim na rasvjetljavanje krupnih korupcionaških afera", pojasnio je Mektić.

Prema njegovim riječima, svima je jasno da korupcija značajno podriva ekonomsku osnovu zemlje i da je značajan razlog usporenog ekonomskog razvoja, nezaposlenosti i nedolaska investicija.

Danas počinje višednevno zasjedanje Manivala na čijem će dnevnom redu biti i BiH, kojoj ponovo prijeti da bude stavljena na sivu ili crnu listu zbog nedovoljne saradnje u borbi protiv terorizma. Razlog je što Krivični zakon nije u potpunosti izmijenjen, odnosno nisu usvojene izmjene shodno preporukama Savjeta Evrope.

Mektić je naveo da Ministarstvo bezbjednosti BiH ima obavještajne podatke o prodaji naoružanja i ustupilo ih je nadležnim agencijama, te u vezi sa tim očekuje istragu.