latinica  ћирилица
14/04/2015 |  16:04 | Autor: BETA

Davutoglu: Srbija ključna na Balkanu

Srpsko-turski odnosi imaju izuzetno veliki regionalni značaj, ocijenili su predsjednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković i premijer Turske Ahmet Davutoglu.
Maja Gojković i Ahmet Davitoglu - Foto: TANЈUG
Maja Gojković i Ahmet DavitogluFoto: TANЈUG

Gojkovićeva je rekla da je Srbija okrenuta izgradnji dobrosusjedskih odnosa i politici saradnje u regionu, kao i da postoji obostrani interes da se odnosi na političkom, ekonomskom i kulturnom planu učvrste, saopštila je Skupština.

Predsjednica Skupštine je rekla da je Srbiji stalo da Turska ekonomski bude što prisutnija, kao i da vjeruje da je to i interes Turske, budući da Srbija ima dosta pogodnosti za investiranje i da je najsigurnija zemlja za ulaganje u regionu.

Davutoglu je rekao da je Srbija ključna zemlja na Balkanu i da je stabilnost u regionu od izuzetnog značaja, čemu doprinose dobri odnosi Srbije i Turske, navodi se u saopštenju Skupštine.

"Ako su naši odnosi dobri svi će nas uzimati za primjer", rekao je Davutoglu i dodao da su u kratkom roku prevaziđene predrasude iz prošlosti i razvijeni odnosi dvije zemlje.

Govoreći o ekonomskoj saradnji, Davutoglu je naveo da je trgovinska razmjena dvije zemlje 800 miliona dolara i da je treba u najkraćem roku povećati na milijardu, kao i da svakom prilikom podstiče turske investitore da ulažu u Srbiju.

Sastankom s Davutogluom, Gojković je završila dvodnevnu posjetu Turskoj, tokom koje se sastala i sa predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i predsjednikom skupštine Turske DŽemilom Čičekom, s kojim je potpisala Protokol o saradnji dva parlamenta.

U delegaciji Narodne skupštine je i predsjednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Turskom Zoran Babić.