latinica  ћирилица
14/04/2015 |  16:50 | Autor: TANЈUG

Nad Ukrajincima visi novi "mač"

Zbog pritiska međunarodnih finansijskih institucija u Ukrajini će narednih mjeseci doći do povećanja cijene struje i gasa sukcesivno za par stotina odsto.

To je ocjena predstavnika Privredne komore Austrije u Kijevu Hermana Ortnera.

“To je mač koji visi nad ukrajinskim stanovništvom“, podvukao je on u razgovoru sa novinarima dodajući da bi poskupljenje teško pogodilo već siromašno stanovništvo, a taj stepen siromaštva se, prema njegovoj ocjeni, može porediti sa Kosovom ili Moldavijom.

Mnogi građani imaju mjesečna primanja od svega 200 ili 300 evra, te sljedeće zime svakako neće biti jednostavno, ocijenio je Ortner. On je prenio da je ukrajinska valuta, od početka 2014. Izgubila oko 60 odsto vrijednosti, da su potrošačke cijene skočile za jednu četvrtinu.

Ortner je ukazao da je nedovoljna pravna sigurnost uzrok što je poslovna klima u Ukrajini već godinama problem.

“Kao predstavnik Privredne komore bavim se prije svega problemima austrijskih firmi, a ono što sam do sada vidio u ovoj zemlji nisam vidio ni u jednoj drugoj“, kazao je on dodajući da postoji mnogo problema u oblasti poreza, carina i primjene zakona, pošto se često donose odluke koje ne mogu da se obrazlože.

Istovremeno on je ukazao da je kriza uticala i na trgovinske odnose Austrije i Ukrajine. Austrijski izvoz u Ukrajinu je opao za jednu četvrtinu, a uvoz iz te zemlje za devet odsto.