latinica  ћирилица
14/04/2015 |  19:10 | Autor: SRNA

Dačić: Srbija igra "otvorenih karata"

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da Beograd igra "otvorenih karata" sa EU i da je ispunio sve obaveze, a da "pokretni uslovi" koji se Beogradu nameću nisu sadržani u briselskom sporazumu.
Ivica Dačić - Foto: SRNA
Ivica DačićFoto: SRNA

Dačić je novinarima u Palati Srbija rekao da Srbija neće više dozvoljavati ovu praksu i da neće dozvoliti da se iko igra sa njom.

On je naveo da su premijer Srbije Aleksandar Vučić i on postavili pitanje EU šta je to što Beograd nije ispunio u vezi sa briselskim sporazumom i da je iz Evropske delegacije uslijedio odgovor - ništa.

On je ukazao da upravo ono što nije ispunjeno ide na štetu Srbije, a odnosi se na činjenicu da nije formirana zajednica srpskih opština.

Dačić je naglasio da niko ne može reći da on nije u pravu kad kaže da postoje uvijek novi uslovi, jer da ne postoje - Srbija bi mogla početi sa otvaranjem poglavlja bez kojih članstvo nije moguće.

On je podsjetio da postoje uslovi, ali oni koje je dao parlament Njemačke, a koji nikako nisu sadržani u briselskom sporazumu.

"Postoji 11 tačaka koje su uslov da Nemačka da saglasnost da se otvore neka poglavlja. Neki od njih su Most na Ibru i Park mira u Kosovskoj Mitrovici. Tih uslova u briselskom sporazumu nema", precizirao je Dačić.

On je ponovio da je jedina želja Beograda da nema "pokretne uslove", što je bivši visoki predstavnik EU Ketrin Ešton u potpunosti poštovala.