latinica  ћирилица
14/04/2015 |  19:20 | Autor: TANЈUG

Hrvatska: Milanović neće kod Grabar-Kitarović

Hrvatski premijer Zoran Milanović ponovo je ignorisao poziv predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Ona smatra da su takvim ponašanjem lidera SDP u pitanje dovedene državne institucije i volja građana, te mu poručila da interese države stavi ispred ličnih.

Milanović, niti bilo ko drugi iz SDP-a nisu se pojavili na Pantovčaku na sastanku s šeficom države koja je na razgovor o bitnim društvenim pitanjima pozvala čelnike parlamentarnih stranaka i predstavnike sindikata i poslodavaca.

Predsjednica najmlađe članice Evropske unije kroz te susrete želi da postigne konsenzus i zajedništvo svih činilaca u društvu, zbog sveukupne teške situacije u kojoj se Hrvatska nalazi, javila je agencija Hina.

Grabar Kitarović je poziv Milanoviću uputila krajem prošle sedmice, a za današnji nedolazak na sastanak kaže da je takvo postupanje predsjednika vlade u normalnim civilizovanim držvama "sasvim nezamislivo".

"Time Milanović dovodi u pitanje institucije države kao i volju građana. Gospodinu Milanoviću poručujem da interese države stavi ispred ličnih interesa i da počne obavljati odgovorno dužnost predsjednika vlade prema svim građanima Hrvatske", navela je Grabar Kitarović.

Građanima je, pak, poručila da će "i dalje raditi u njihovom interesu kao predsjednica svih građana", da će "i dalje brinuti o privrednom i socijalnom stanju države".

Podsjetila je da je Mlanovića kao premijera pozvala na Pantovčak prvih dana po stupanju na dužnost predsjednice, a na današnji sastanak kao lidera SDP-a.

Međutim, dodala je, Milanović nije došao, niti je iko od njegovih saradnika nazvao i izvinio se zbog njegovog nedolaska, ili zatražio neki drugi termin.

"Što se tiče razloga nedolaska mogu samo zamisliti da ga je ili lična sujeta spriječila da normalno, odgovorno i uljudno obavlja svoje državničke dužnosti, ili, pak, da Milanović nema šta da kaže na ovom sastanku o izlasku iz krize. Ne znam šta je gore", kaže Grabar KItarović.

Inače, hrvatska predsjednica je danas na Pantovčaku razgovara s čelnikom Hrvatske demokrtaske zajednice Tomislavom Karamarkom, a narednih dana bi trebalo da primi i predstavnike ostalih parlamentarnih stranaka.