latinica  ћирилица
17/04/2015 |  18:50 | Autor: SRNA

Saradnja BiH i Slovačke u oblasti reforme javne uprave

Nedžib Delić, koji po ovlaštenju Savjeta ministara BiH obavlja poslove koordinatora za reformu javne uprave u BiH i ambasador Slovačke u BiH Јan Pšenica saglasili su se danas da je saradnja u oblasti reforme javne uprave zajednički interes dvije zemlje.
Savjet ministara BiH - Foto: RTRS
Savjet ministara BiHFoto: RTRS

Iz Kancelarije koordinatora za reformu javne uprave saopšteno je da je tema sastanka bilo učešće predstavnika iz BiH na konferenciji Višegradske četvorke o dobrom upravljanju koji će 3. i 4. juna ove godine biti organizovan u Bratislavi.

Cilj konferencije koju organizuje Višegradska grupa s ciljem razmjene iskustava zemalja Višegradske četvorke sa zemljama zapadnog Balkana i Istočnog partnerstva u oblasti reforme javne uprave i dobrog upravljanja društvom.

Višegradska četvorka je udruženje četiri srednjoevropske države Mađarske, Poljske, Slovačke i Češke.

Delić je istakao da će konferencija u Bratislavi biti prilika za razmjenu iskustava u reformi javne uprave.

Slovački ambasador u BiH rekao je da će iskustva zemalja članica Višegradske grupe biti od koristi BiH kako zemlja ne bi ponovila greške koje je imala Slovačka u procesu evropskih integracija.

Na sastanku je razgovarano i o mogućnostima finansijske podrške Višegradske grupe za provedbu projekata iz oblasti reforme javne uprave.

Višegradska četvorka formirala je i Višegradski fond sa sjedištem u Bratislavi, u cilju da olakša i promoviše razvoj bližu saradnju između građana i institucija u regionu, kao i između V4 regiona i drugih zemalja, posebno na zapadnom Balkanu i zemljama Istočnog partnerstva.

Takođe, grupa je osnovala i Višegrad plus Program stvoren za administraciju i finansiranje projekata koji doprinose procesu demokratizacije i transformacije u izabranim zemljama i regionima, naročito u zemljama istočne Evrope koje nisu članice EU, zemljama južnog Kavkaza i zemljama Zapadnog Balkana.

Delić i Pšenica najavili su da će i u budućnosti nastaviti saradnju u oblasti reforme javne uprave.