latinica  ћирилица
27/04/2015 |  09:59 | Autor: TANЈUG

Zemljotres će nepalsku ekonomiju koštati 35 odsto BDP-a

Posljedice razornog zemljotresa, koji je tokom vikenda pogodio Nepal i u kom je stradalo više od 3.000 ljudi, biće ogromne po ekonomiju te države, i prema najrealnijoj procjeni koštaće oko 35 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP), javlja njujorška novinska agencija Blumberg.
Nepal, zemljotres - Foto: getty
Nepal, zemljotresFoto: getty

Nepal je jedna od najsiromašnijih država u Aziji, čija bi privreda zbog zemljotresa, prema preliminarnim procjenama Američkog geološkog zavoda, mogla da pretrpi štetu između 9,0 do 50 odsto BDP-a te republike, pri čemu je najrealnija procjena štete od 35 odsto BDP-a, prenosi Blumberg.

Prema ocjenama Ujedinjenih nacija, Azijsko-pacifički region je područje koje je naizloženije prirodnim katastrofama na svijetu, a čije su ekonomske posljedice u prošlosti bile ogromne.

Blumberg podsjeća da je između 1970. i 2013. godine u čitavom svijetu registrovana šteta zbog prirodnih katastrofa oko 2,8 biliona dolara, dok je samo vrijednost štete u Azijsko-pacifičkom regionu bila ukupno 1,15 biliona dolara, prema podacima Ekonomsko-socijalne komisije UN za Aziju i Pacifik (UNESCAP).

Udio Azije i Pacifika u globalnoj šteti od prirodnih katastrofa bilježi trend rasta, pa je tako u proteklim godinama dostigao polovinu globalnih ekonomskih gubitaka, navodi UNESCAP.