latinica  ћирилица
28/04/2015 |  10:08 | Autor: Rojters

Izlazak Grčke iz evrozone sve izgledniji

Izgledi za izlazak Grčke iz evrozone porasli su na 40 odsto, pokazuje anketa Rojtersa u kojoj su učestvovali trgovci valutama na svjetskim tržištima, dok više od polovine ispitanika smatra da bi ta zemlja mogla ostati u evrozoni čak i u slučaju da bankrotira.
 - Foto: AP
Foto: AP

Kako prošloga petka na sastanku ministara finansija evrozone nije postignut nikakav napredak u vezi rješavanja grčkih dužničkih problema, u novoj anketi Rojtersa trgovci procjenjuju da su izgledi za izlazak Grčke iz evrozone porasli na 40 odsto, dok su prijesedam dana bili 28 odsto.

Međutim, anketa pokazuje i da su ispitanici podijeljeni po ključnom pitanju može li Grčka ostati članica evrozone čak i ako bankrotira.

Atini će uskoro ponestati sredstava za isplatu mirovina i plaća državnim službenicima, ako joj njezini kreditori EU i MMF ne odobre daljnju finansijsku pomoć.

No, grčka vlada, uprkos pritisku kreditora, već više edmica nije ponudila vjerodostajan plan nužnih reformi kako bi dobila tu pomoć i tako izbjegla bankrot. A rokovi se bliže, u maju na naplatu dospijeva gotovo milijardu evra duga MMF-u.