latinica  ћирилица
17/05/2015 |  10:28 | Autor: SRNA

Sutra konferencije predsjednika sudova i glavnih tužilaca

Visoki sudski i tužilački savjet /VSTS/ BiH organizuje u Sarajevu od 18. do 21. maja konferenciju predsjednika sudova u BiH i konferenciju glavnih tužilaca u BiH.
Sud BiH (arhiva) -
Sud BiH (arhiva)

Na konferenciji predsjednika sudova u BiH 18. i 19. maja biće riječi o efikasnosti i kvalitetu rada sudova, edukaciji i odgovornosti nosilaca pravosudnih funkcija, te mjerama za poboljšanje situacije u pravosuđu, saopšteno je iz VSTS BiH.

Teme konferencije glavnih tužilaca u BiH su izvještaji o radu tužilaštava u BiH u 2014. godini, uloga tužilaštava u borbi protiv terorizma, rezultati tužilaštava u radu na predmetima ratnih zločina, Zakon o suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala u BiH i uloga tužilaštava u suzbijanju korupcije, te uloga i značaj odnosa sa javnošću u tužilaštvima u BiH.

Tokom konferencije, koja će biti održana 20. i 21. maja, biće predstavljen Projekat jačanja tužilačkih kapaciteta u sistemu krivičnog pravosuđa koji se provodi uz pomoć švajcarske Ambasade u BiH.

Konferencijama će, osim predsjednika sudova i glavnih tužilaca iz BiH, prisustvovati i članovi VSTS BiH, predstavnici strukovnih organizacija, ministarstava pravde, te gosti iz međunarodnih organizacija.

Početak obje konferencije, koje će biti održane u hotelu "Terme" na Ilidži, zakazan je za 10.00 časova.