latinica  ћирилица
17/05/2015 |  14:34 | Autor: SRNA

U Beogradu održano kolektivno vjenčanje

Na tradiconalnom kolektivnom vjenčanju u Beogradu 50 parova iz Srbije i svih krajeva svijeta reklo je sudbonosno "da". Vjenčanje je održano ispred Skupštine grada Beograda. Sudbonosno "da" označile su fanfare nakon čega je gradski matičar proglasila brakove zaključenim, a potom su mladenici zaplesali uz zvuke valcera.
Kolektivno vjenčanje u Beogradu - Foto: Anadolija
Kolektivno vjenčanje u BeograduFoto: Anadolija

Vjenčanje je održano pod pokroviteljstvom Skupštine grada i predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, čiji su predstavnici poželjeli mladencima sreću i ljubav u životu.

Za početak zajedničkog života organizatori su svim mladencima pripremili mnogobrojne poklone.

Plato ispred Starog dvora tradicionalno je rezervisan za izgovaranje sudbonosnog "da", a sklapanje braka je besplatno.

Manifestacija "Kolektivno vjenčanje" prvi put je održana 1999. godine tokom NATO bombardovanja, a u međuvremenu preraslo je u kulturni i humanitarni događaj.

Organizuje se jednom godišnje, uvijek u mjesecu maju. Cilj je da propagira bračnu zajednicu kao jednu od najviših društvenih vrijednosti, ali i da doprinese obogaćenju kulturnog, turističkog i privrednog sadržaja Beograda.

Manifestacija je osmišljena kao svojevrsna poruka ljubavi i prijateljstva, ohrabrenje mladima da ljubav može da pobijedi mržnju i bombe, ali i kao potreba da se pomogne mladim bračnim parovima koji prvi put stupaju u bračnu zajednicu i obezbijedi vjenčanje.

Tokom održavanja ove manifestacije vjenčalo se više od hiljadu parova iz Srbije, Republike Srpske, Makedonije, Crne Gore, Kanade, Švedske, Danske, a bila je i jedna nevjesta iz Kine.

Vremenom je prerasla u turističku, privrednu, kulturnu i humanitarnu manifestaciju u kojoj je mladencima obezbijeđeno potpuno besplatno vjenčanje.

Za mlade su obezbijeđene besplatne vjenčanice, a besplatne su i video-kasete, prenočište u hotelima u Beogradu, hrana i piće.