latinica  ћирилица
17/05/2015 |  17:57 | Autor: SRNA

Savčić: Pomoći demobilisanim borcima

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić danas je na obilježavanju 23 godine od formiranja Druge posavske brigade u Šamcu istakao da će se Predsjedništvo ove organizacije sa Vladom Srpske i lokalnim zajednicama potruditi da se poboljša položaj demobilisanim borcima.
Šamac: Druga posavska brigada - sjećanje - Foto: SRNA
Šamac: Druga posavska brigada - sjećanjeFoto: SRNA

Na Trgu u Šamcu kod Spomen-obilježja poginulim borcima, Savčić je rekao da je značaj formiranja, ne samo Druge posavske brigade, nego svih ratnih jedinica Srpske, jer su davno prije njihovog formiranja formirane jedinice druga dva naroda.

"Značaj je i u sjećanju na poginule saborce i na razloge zbog čega su te jedinice formirane, da ne bi zaboravili i da nam ono što se desilo ne bi ponovilo", kaže Savčić.

On je dodao da je potrebno i da učenici osnovnih i srednjih škola prisustvuju ovakvim događajima kako bi znali svoju istoriju.

Načelnik opštine Šamac Savo Minić, koji je bio pripadnik Druge posavske brigade, rekao je da je ona dio istorije, dio Vojske Republike Srpske, "koridora života"...

"Imam i obavezu i želju da se na dan Brigade sjetimo njenog ratnog puta i naših saboraca sa svih ratišta, gdje smo bili i šta smo prošli. Moramo biti svjesni da u ovom momentu ne možemo u cjelosti zadovoljiti sve potrebe boračke populacije i demobilisanih boraca, ali ćemo se potruditi da to uradimo", kaže Minić.

On je dodao da je u Šamcu završena zgrada sa šest stanova za porodice poginulih boraca i RVI, koja će biti useljena u narednom periodu.

"Možemo biti za primjer kada je u pitanju oblast stambenog zbrinjavanja, ali se moramo mnogo više potruditi kada je riječ o boračkoj populaciji uopšte", kaže Minić.

Na ratnom putu Druge posavske brigade poginulo je 448 boraca, 927 ranjeno, a kroz brigadu je od 1992. do 1995. godine prošlo oko 7.000 boraca, koji su branili 142 kilometara borbene linije.

Na spomen-obilježju poginulim u otadžbinskom ratu na Trgu u Šamcu je služen parastos i položeni su vijenci, a uručena je i pomoć od po 500 evra iz opštine Lipljan za Osnovne škole u Crkvini i Šamcu.