latinica  ћирилица
29/05/2015 |  08:42 | Autor: Agencije

Zagreb: Protest demobilisanih boraca (VIDEO)

U Zagrebu se nastavlja protest "šatordžija", odnosno demobilisanih boraca koji već nekoliko mjeseci protestuju tražeći smjenu ministra Predraga Matića i njegovih pomoćnika Vesne Nađ i Bojana Glavaševića.

Јuče su odlučili da protestuju na Markovom trgu sve dok ih ne primi premijer Zoran Milanović, koji bi jutros trebalo da stigne u zgradu Vlade.

Demonstranti su sinoć najavili da očekuju da će u Savskoj danas i u narednih nekoliko dana okupiti više hiljada veterana.

Noć su proveli u crkvi Svetog Marka u koju su se povukli nakon sinoćnjih incidenata sa policijom.

Premijer MIlanović juče nije primio demonstrante, a ministar unutrašnjih poslova Rajko Ostojić im je poručio da će biti uklonjeni s Markova trga ako ga sami ne napuste do 22.00 časa.

Policija je sinoć u nekoliko navrata pokušala da nagovori veterane da iziđu iz crkve, pa su u jednom trenutku pokušali da uđu u nju. Prolaz su im zapriječili sveštenici.

Koliko je situacija bila ozbiljna govori i to da je neko vrijeme intervenciju pratio i sam direktor policije Vlado Dominić. Najdramatičnije je bilo u trenutku kad se jedan od veterana popeo na krov zgrade nasuprot crkve i prijetio samoubistvom, ali su ga ostali demonstranti spriječili.

Demonstranti najavljuju da neće napustiti crkvu ni poslije 8.00 časova, kada mogu nastaviti protest na Markovom Trgu, a policija ne smije ulaziti u crkvu. Prema članu 7. ugovora između Vatikana i Republike Hrvatske Crkva je nepovrediva u smislu prostora koji ima slobodu obavljanja bogosluženja. U stavu 4. ovog člana navedeni su izuzeci.

Dozvolu za ulazak u crkvu organi vlasti ne moraju da traže kada se radi o požaru ili nekoj drugoj hitnoj situaciji u kojoj su ugroženi životi građana ili kulturna dobra. To se, dakle, ne odnosi na trenutnu situaciju sa demonstrantima koje je policija pokušala da ukloni sa Trga sv. Marka kada odlučili da protestuju i poslije 22 časa do kada zakon dozvoljava.