latinica  ћирилица
29/05/2015 |  08:55 | Autor: TANЈUG

Dačić: Zakasnila teza Nikolića o autonomiji Kosova

Vicepremijer i šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da je zakasnila teza predsjednika države Tomislava Nikolića da se autonomijom Kosova unutar Srbije može riješiti taj problem, jer Albanci to ne prihvataju, kako što Srbi ne prihvataju jednostrano proglašenu nezavisnost.
Ivica Dačić - Foto: SRNA
Ivica DačićFoto: SRNA

On smatra da se Srbija neće suočiti sa zahtjevom da prizna Kosovo, jer ni sama Evropa, kako je naglasio, o tome nema jedinstven stav.

"U ovom trenutku niko u Briselu ne zna šta će tačno pisati u sporazumu, ali je tačno da se od nas trži da sa Prištinom potpišemo pravno obavazujući sporazum", rekao je on.

Dačić i dalje smatra da je podjela Kosova i Metohije najbolji, najpravedniji i jedini moguć pristup rješavanju tog problema - Srbiji treba da pripadne sjever, a Albancima teritorije južno od Ibra.

Dačić je za Večernje novosti rekao da će situacija biti katastrofalna kada je riječ o srpskim nacionalnom interesima. Vlast ne može samo sjediti u Beogradu, kaže Dačić, braniti da se diskutuje o Kosovu, dok je u isto vrijeme više od sto zemalja priznalo nezavisnost.

Prema njegovim riječima, Srbiji treba jaka međunarodna pozicija da bi rješavala kosovsko pitanje i ne treba se konfrontiranti ni sa kim.

"A trenutno smo u situaciji da zavisimo od toga da li će Rusija ili Kina staviti veto u SB UN", ukazao je Dačić.

On je, na pitanje da li je platforma tačka razdora između predsjednika Nikolića i vlade, odgovorio da mu je bliska politika koju vodi premijer Aleksandar Vučić, ali da je sigurno da predsjednik vlade ima kontakte sa predsjednikom države, kao i da se njih dvojica konsultuju u vezi međunarodnih tema.

Dačić je "priznao" da nije čitao platformu, ali je naglasio da je svrha tog dokumenta najvažnija, podsjetivši da je velika razlika između političkih deklaracija u Beogradu i potreba ljudi na terenu.

Šef diplomatije  naveoje i da ne zna da li su se strani ambasadori informisali o platformi iz medija ili su je čitali, ali da shvata da je za njih najspornije to da li će u tekstu biti riječi o suštinskoj autonomiji Kosova unutar Srbije.