latinica  ћирилица
29/05/2015 |  11:14 | Autor: TANЈUG

Golčevski: Protivljenje nalozima Haga nosi moguće posljedice

Ukoliko se Vlada Srbije i dalje bude protivila izvršenju naloga suda, bilo Žalbenog ili Pretresnog veća, to može imati posljedice po Srbiju, o čemu će odlučivati Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija, izjavio je vršilac dužnosti portparola Haškog tribunala Nenad Golčevski.

Sa druge strane, s obzirom na to da dopis Žalbenog veća u kojem se traži hapšenje Vojislava Šešelja još uvijek nije javni dokument, on najvjerovatnije neće biti uzet u obzir u šestomjesečnim izveštajima o saradnji Srbije sa Tribunalom, koji Savjetu bezbjednosti UN početkom juna podnose predsjednik Haškog tribunala Teodor Meron i glavni tužilac Serž Bramerc, rekao je Golčevski za list "Danas".

On je naglasio da su sve odluke suda podjednako obavezujuće za sve države, pa tako i za Srbiju, te da se ne može proizvoljno i bez posljedica odlučivati po kojim će se nalozima postupati, a po kojima ne.

Golčevski je negirao da u vezi Šešelja postoji neslaganje unutar samog Tribunala, između Pretresnog i Žalbenog vijeća.

"Žalbeno vijeće je izdalo nalog Pretresnom vijeću da opozove odluku o privremenom puštanju Vojislava Šešelja na slobodu. Pretresno se oglasilo tražeći dodatne informacije o njegovom zdravstvenom stanju. Onda je nastupilo zatišje, ali Žalbeno nije reagovalo nikakvim dokumentom ili odlukom koja se odnosi na Pretresno vijeće", naglasio je Golčevski.

On dodaje da je Tužilaštvo podnijelo zahtjev Žalbenom vijeću da vremenski ograniči reagovanje Pretresnog vijeća, "ali ono to dosad nije učinilo".

"Taj podnesak Tužilaštva je još pred Žalbenim većem" ističe Golčevski, dodajući da je stav Tužilaštva u ovom slučaju jasan, a to je hitan opoziv odluke o puštanju Šešelja na privremenu slobodu, odnosno njegov povratak u Haški tribunal.

Ocjenjujući izdvojena mišljenja sudija Žalbenog vijeća Bahtijara Tuzmukhamedova i Kofija Kumelija Afanđe, po kojima je odluka o hitnom vraćanju Šešelja u Hag preuranjena i neopravdana, Golčevski kaže da ona ne utiču na konačnu odluku suda.

U odluci Žalbenog vijeća Haškog tribunala, koja je stigla u Ministarstvo pravde Srbije, traži se da se lider radikala do 26. maja ili čim bude izvodljivo poslije tog datuma, uhapsi, zadrži u pritvoru i potom preda nadležnima u Holandiji.

U Vladi Srbije naglasili su da neće hapsiti Šešelja bez naloga Pretresnog vijeća, jer prije svega poštuju domaće zakonodavstvo, podsjeća "Danas".

Saša Obradović, koji u ovom procesu zastupa Vladu Srbije, naglasio je da lider radikala ne može biti uhapšen niti isporučen Hagu bez naloga Tribunala, koji Srbiji nije dostavljen. Prema njegovim riječima, dostavljena odluka Žalbenog vijeća nije isto što i nalog za hapšenje.