latinica  ћирилица
29/05/2015 |  12:26 | Autor: SRNA

Priština: Odgođeno razmatranje formiranja Specijalnog suda

Parlament samoproglašenog Kosova odgodio je za danas najavljeno razmatranje odluke o formiranju specijalnog suda za ratne zločine bivše OVK-a.
Priština - Foto: arhiv
PrištinaFoto: arhiv

Za izglasavanje odluke o formiranju specijalnog suda potrebna su 82 glasa, uključujući i dvotrećinsku većinu poslanika manjinskih zajednica.

Poslanik Srpske liste Saša Milosavljević rekao je da je deset Srba, uključujući i poslanika Progresivno demokratske stranke Nenada Rašića, odlučilo da podrži odluku o formiranju specijalnog suda.

"Današnja sednica je odgođena na neodređeno vreme", kaže Milosavljević i dodaje da to neće promijeniti odnos srpskih poslanika prema najavljenoj odluci.

Sjednica je odgođena na zahtjev Demokratske partije Kosova zato što, kako je rečeno, poslanicima nije dostavljen materijal iz Brisela o specijalnom sudu.

U skupštinskim kuloarima spekuliše se da je do odlaganja došlo zbog toga što predlagač - vlada samoproklamovanog Kosova nije obezbijedila potrebnu većinu za izglasavanje odluke, jer bi se poslije njenog usvajanja na optuženičkoj klupi zbog trgovine organima i zločina počinjenih nad Srbima mogli naći mnogi bivši pripadnici OVK, pa čak i poslanici i lideri kosovskih institucija, uključujući i Hašima Tačija.

Spekuliše se da je sjednica otkazana da bi se odgovornost za usvajanje odluke prebacila na Savjet bezbjednosti UN.

Američki ambasador u Prištini Trejsi En DŽejkobson upozorila je prije dva mjeseca Prištinu da SAD ne mogu spriječiti inicijativu da Savjet bezbjednosti UN donese odluku o formiranju specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu i Metohiji ukoliko to ne učini parlament samoproklamovanog Kosova.

Ispred zgrade Skupštine samoproglašenog Kosova u Prištini održani su protesti organizacija proizašlih iz bivše OVK koji su tražili da poslanici ne prihvate formiranje specijalnog suda, koji, kako smatraju, "ništa dobro neće donijeti Kosovu". Tokom održavanja skupa nije bilo incidenata.