latinica  ћирилица
29/05/2015 |  19:20 | Autor: B92

Blateru novi mandat, Ali se povukao! (FOTO)

Švajcarac Јosef Sep Blater reizabran je za predsjednika Svjetske fudbalske federacije na 65. Kongresu FIFA.

U prvom krugu, Blater je dobio 133 glasa od 206 važećih, a Princ Ali ostatak, što znači da je Švajcarcu falilo sedam bodova da bi već tada pobijedio.

Blater se kandidovao za šesti mandat na čelu vladajućeg tijela svjetskog fudbala, dok je Princ Јordana to učinio prvi put, a on trenutno obavlja funkciju potpredsjednika FIFA.

Predsjedničkim izborima prethodio je korupcionaški skandal, pošto su šestorica visokih zvaničnika FIFA uhapšena, a još devet osoba lišeno slobode, po nalogu tužilaštva Sjedinjenih Država.

Glasanje za predsjednika FIFA

S obzirom na proceduru glasanja, znalo se da će ono potrajati, a ispred Fudbalskog saveza Srbije glasao je predsjednik Tomislav Karadžić.

Prvi krug glasanja trajao je više od sat vremena, a po njegovom završetku objavljeno je da je svih 209 delegata glasalo.

Glasovi su se sabirali ručno, a prijedlog da glasanje bude elektronsko je odbijen iz straha da čelnici FIFA tako ne saznaju ko je za koga glasao.

Ukupno 206 glasova bilo je važeće, Blater je dobio 133, a Princ Ali 73, što znači da će biti obavljen i drugi krug u kojem će biti gledano samo ko je osvojio više glasova.