latinica  ћирилица
21/06/2015 |  14:06 | Autor: SRNA

Dodik: Moskva će spriječiti usvajanje rezolucije o Srebrenici (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik dobio je potvrdu ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova da je britansku rezolucija o Srebrenici neprihvatljiva i da nikada neće imati podršku Rusije. Dodik kaže da Rusi smatraju da ta rezolucija neće biti ni stavljena na dnevni red u Savjetu bezbjednosti, a ako bude takvih pokušaja, Moskva će to spriječiti.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Nacrt rezolucije o Srebrenici u kojoj se minimiziraju srpske žrtve, a odaje počast nekima drugima kroz pokušaje da se srpski narod učini genocidnim, još su jedna od potvrda da se i dalje pokušavaju smanjiti nadležnosti Srpske radi uništavanja njenog političkog značaja, kaže predsjednik Srpske Milorad Dodik.

I od ruskih zvaničnika je, ističe, čuo isti stav. Moskvu vrijeđa to što se ni ne pominju srpske žrtve ni zločini nad Srbima, a da je ruski stav takav jer ta država ima odnos prema međunarodnom pravu.

"Drago mi je da je tokom te posjete Lavrov potvrdio odnos prema Srpskoj, kakav je bio i ranije, a pogotovo to što je britansku rezoluciju o Srebrenici ocijenio antisrpskom. To nije dogovorena rezolucija i da nikada neće imati podršku Rusije. Rusi smatraju da ta rezolucija neće biti ni stavljena na dnevni red u Savjetu bezbjednosti, a ako bude takvih pokušaja, Moskva će to spriječiti”, istakao je Dodik.

Da Srpska nije sama , nakon sastanka sa predsjednikom Dodikom, potvrdio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"Ovaj nacrt rezolucije je napravljen apsolutno na antisrpski način, i on nekorektno predstavlja uključujući naravno i sa pravne tačke gledišta, kao ono što se ustvari desilo u Srebrenici tako nekorektno predstavlja ono što je već dobilo svoju ocjenu u toku razmatranja u Savjetu bezbjednosti UN-a", rekao je Lavrov.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić, posjetu predsjednika Dodika Rusiji, ocijenio je izuzetno važnom, jer je za vrijeme spekulacija o odnosu Rusije prema Srpkoj i Srbiji, došla zvanična potvrda da ruska politika ostaje u znaku podrške Republici Srpskoj i Srbiji.

"Mnogo je značajan i stav Rusije da je rezolucija o Srebrenici neprihvatljiva zato što je taj dokument neka vrsta klopke, ne samo za Republiku Srpsku, već i Srbiju", kaže Kesić.

Kada bi rezoluciju izglasao Savjet bezbjednosti UN-a, bila bi obavezujuća za sve njene članice. Zato je ruska poruka o neprihvatljivosti rezolucije značajna, ocjenjuju analitičari.