latinica  ћирилица
24/06/2015 |  09:41 | Autor: SRNA

U BiH počela politička borba za "svoje bezbjednjake"

U BiH počele su političke borbe za obavještajne i bezbjednosne agencije, a postavljanje "svojih bezbjednjaka" na čelo moćnih agencija poput Sipe i OBA podrazumijeva dalje prikrivanje mreže podrške koju islamisti imaju u Sarajevu, rekao je izvor Srne blizak bezbjednosnim strukturama u BiH.
 - Foto: RTRS
Foto: RTRS

"Imenovanja na pozicije u OBA su veoma važna, jer je najvažniji segment političke podrške teroristima - saplitanje bezbjednosnih agencija i njihovo uplitanje u složene političke procese. S druge strane, zahvaljujući postavljenjima 'svojih bezbjednjaka' propagandna aktivnost islamista, njihovo finansiranje i regrutovanje za ratišta u Siriji, Iraku i Avganistanu odvijaju se potpuno nesmetano i bez ijedne policijske akcije", ističe izvor Srne.

Ono što je sada zanimljivo, navodi izvor, jeste činjenica da je na sceni sukob između federalnih partnera. Kadrovska struktura islamističke frakcije u SDA, koju predvodi Bakir Izetbegović, nakon pokušaja rušenja sposobnih kadrova iz Republike Srpske, sada ruši i sposobne kadrove hrvatskog nacionalnog korpusa.

Prema njegovim riječima, matrica političkih obračuna i obavještajnih podmetanja je potpuno ista kao i u slučaju direktora Sipe Gorana Zupca.

Prvo se, kaže on, medijskim konstrukcijama vrši kompromitovanje ličnosti a zatim se otvaraju i montirane krivične istrage i sudski procesi. Bez ikakve pravne argumentacije, sudski procesi se vode u nedogled i poslije, sami po sebi, postaju dovoljan razlog za uništavanje biografije i karijere.

Izvor Srne ističe da je sada na meti najperspektivniji bezbjednjak u Federaciji BiH - pomoćnik ministra bezbjednosti BiH Vjekoslav Vuković, koji je kao predsjednik komisije u trećoj reviziji državljanstava sa afro-azijskim elementima oduzeo gotovo hiljadu nezakonito izdatih državljanstava mudžahedinima.

"Za Vjekoslava Vukovića se zna da predstavlja najbolji izbor u ozbiljnoj borbi protiv terorizma u BiH i za Amerikance, i za Engleze i za Nijemce, ali bošnjačka islamistička struktura sa vrlo brzo smijenjenim ministrom bezbjednosti BiH Tarikom Sadovićem svojevremeno mu je preko paraobavještajnih struktura u Hrvatskoj podmetnula klasičnu obavještajnu aferu u Rijeci iz koje je Vuković izašao puno jači", ističe izvor Srne.

Sada kada se bira novi direktor OBA, kaže izvor, islamisti preko "Federalne televizije i drugih podobnih medija ponovo napadaju ovog mladog i sposobnog bezbjednjaka".

Sve te medijske spekulacije đelo su Bakira Izetbegovića i njegovih istomišljenika i imaju jedan cilj - diskreditovanja Vukovića.

To je isti scenario, kaže Srnin izvor, kao i u slučaju "Zubac" i tako će biti sa svakim profesionalnim, hrabrim i sposobnim kadrom koji želi da se upusti u iskrenu borbu protiv terorizma sve dok je islamističko krilo SDA na čelu da Bakirom Izetbegovićem na političkoj sceni u BiH.

U sjeni ovakve politizacije, zaključuje izvor Srne, uloga BiH u borbi protiv terorizma je deklarativna, a njena takozvana "Udarna grupa" je, čak i prema ocjeni Stejt departmenta, potpuno beskorisna.

Političke snage koje podržavaju "formalnu borbu protiv terorizma" žele i dalje samo praznu retoriku, izmišljene afere, montirane procese i akcije na margini terorističkih organizacija i terorističke prijetnje.

S obzirom na to da je BiH tek u novembru postala članica Globalne koalicije u borbi protiv "Islamske države", koju predvodi američki general DŽon Alen, jasno je da se kroz izbor kadra u obavještajno-bezbjednosne strukure, u stvari, na najbolji način definiše kurs koji će političke strukture BiH zauzeti u borbi protiv ekstremizma i terorizma, ocjenjuje izvor Srne.