latinica  ћирилица
24/06/2015 |  16:54 | Autor: SRNA

Putin: Nema više popusta za ruski gas Ukrajini

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je da pri sadašnjem padu cijene nafte, cijene ruskog gasa za Ukrajinu treba da bude na nivou susjednih država.
Predsjednik Rusije Vladimir Putin (foto: Sputnik/ Aleksej Nikoljski) -
Predsjednik Rusije Vladimir Putin (foto: Sputnik/ Aleksej Nikoljski)

- Ozbiljan pad cijena nafte se odražava i na cijene gasa i ne možemo da dajemo popust kao i prije. U svakom slučaju, konačna cijena za ukrajinske potrošače treba da bude na nivou susjednih država, kao što je Poljska - rekao je ruski predsjednik.

Snabdijevanje gasom kroz Tursku ne podrazumjeva dostavljanje gasa do krajnjeg korisnika, kao što je planirano "Јužnim tokom", već do same granice, i to po principu "uzmi ili plati".

Putin je istakao da Vlada treba da izračuna veličinu popusta za Ukrajinu "i donese odgovarajuću odluku".

- Ako takva molba stigne od Ukrajine, molim da se održe pregovori i donese odgovarajuća odluka - rekao je ruski predsjednik.

Od novembra 2014. godine popust Ukrajini za isporuke ruskog gasa iznosio je 100 dolara za hiljadu metara kubnih gasa.

U početku, popust je bio dat na period od novembra 2014. godine do kraja marta 2015. godine, a kasnije za drugi kvartal 2015. godine,podsjeća "Sputnjik".

Popust se daje određenim ukazima Vlade Rusije i povezan je za carinske tarife.

Pri cijeni gasa ispod 333,33 dolara za hiljadu metara kubnih gasa, carina je trebalo da iznosi ispod 100 dolara i da bude anulirana, to jest popust je trebalo da iznosi 30 odsto od konkretne cijene.

Pri cijeni od preko 333,33 dolara carina je prelazila 100 dolara i ne anulira se, već je cijena gasa umanjivana za 100 dolara.

NEDOPUSTIVO RASIPANjE ENERGETSKIH RESURSA

Putin je rekao da Rusija sebi dozvoljava nedopustivu rasipnost u korišćenju energetskih resursa. Racionalno korišćenje prirodnih resursa do danas nije riješeno, izjavio je Putin na sjednici Savjeta za nauku i obrazovanje.

Ruski predsjednik je zatražio od rudarskih kompanija i industrijskih preduzeća da obrate pažnju na ta pitanja prilikom planiranja svojih troškova za naučno-istraživački i eksperimentalni razvoj i za ekološke programe, da sarađuju sa ruskim naučnicima koji se bave problemima zaštite resursa, prenela je agencija RIA "Novosti".

Ministar energetike Rusije Aleksandar Novak rekao je danas novinarima da se u narednim godinama očekuje rast potrošnje električne energije od oko jedan odsto godišnje.

On je dodao da strategija razvoja elektroenergetskog kompleksa do 2035. godine predviđa tri moguća scenarija - rast od 0,9 odsto, od 1,1 odsto i 1,4 odsto.

- Posljednja varijanta je ciljana i, prema njoj, potrošnja struje do 2035. godine će porasti na 1.450 milijardi kilovat-časova - precizirao je Novak.