latinica  ћирилица
24/06/2015 |  18:27 | Autor: RTRS

Rezolucija o Srebrenici u skupštini Brčko Distrikta (VIDEO)

Rezolucija o genocidu o Srebrenici nenadano se našla i na dnevnom redu skupštine Brčko distrikta i to preglasavanjem srpskih predstavnika. U dnevni red je uvrštena na prijedlog SDP-a.

Srpski poslanici napustili su zasjedanje, jer je, kako su istakli, predložena rezolucija politikanstvo, a ne saosjećanje sa žrtvama. Sjednicu su napustili i predstavnici hrvatskih političkih partija. 

Predstavnici svih srpskih poltičkih partija u parlamentu distrikta Brčko, jedinstveni u stavu: Niko ne negira zločin u Srebrenici, ali pijetet prema svim žrtvama, mora biti isti.

- Svi dobro znamo šta se dogodilo u Srebrenici, kada su u pitanju Bošnjaci ali isto tako želim da kažem, da je u Srebrenici stradalo i Srba. Prema tome, da smo uspjeli napraviti kompromis, možda bi mi tu Rezoluciju i usvojili, rekao je Đorđa Kojić, predsjednik Skupštine distirkta Brčko – SNSD.

- Ovakav način uvrštavanja, tačke dnevnog reda, kada se govori o Srebrenici, više mi liči na politikanstvo, nego za zaista saosjećanje sa svim žrtvama. Saosjećanje sa svim žrtvama, je apsolutno prihvatljivo, tu nema zaista nikavih dilema, dodao je Boro Kojić, poslanik u Skupštini distrikta Brčko – SDS.

Predstavnici hrvatskih političkih partija, kažu da će podržati bilo koju rezoluciju, ako se o njoj usaglase druga dva naroda ali nikako preglasavanjem.

- Јa želim da podsjetim da smo mi 2005. donijeli Rezoluciju o Srebrenici, bez puno pompe, bez bilo kakvih političkih trvenja. Očito da se sada forsira sa svih strana, naglasio je Ivan Krndelj, poslanik u Skupštini distrikta Brčko – HSS.

U poslaničkom klubu SDP, koji je predložio da se ova Rezolucija nađe u dnevnom redu, kažu da su željeli da se i u Distriktu usvoji dokument, kojim se bave u Evropi i Ujedinjenim nacijama.

- Mi nemamo nikakvih zadnjih namjera, osim onog ašto piše u tekstu rezolucije, ti koji to tumače tako trebali su se jutros pitati, kada su glasali za uvrštavanje u dnevni red ovakve rezolucije, istakao je Esad Atić, poslanik u Skupštini distrikta Brčko – SDP.

Izlaskom srpskih i hrvatskih poslanika iz Skupštine distrikta Brčko, za dalji rad parlamenta ne postoji kvorum.