latinica  ћирилица
27/06/2015 |  08:46 | Autor: SRNA

Cipras zakazao referendum za 5. jul

Grčki premijer Aleksis Cipras odlučio je da prepusti narodu odluku o budućnosti zemlje i nakon hitne sjednice kabineta zakazao je referendum za nedjelju, 5. jul.

U obraćanju naciji Cipras je rekao da je plan kreditora "ponižavajući" i ocijenio da su mjere štednje koje su zatražene "nepodnošljive".

- Nakon pet mjeseci teških pregovora, naši partneri su, nažalost, iznijeli prijedlog koji je ultimatum grčkoj demokratiji i grčkom narodu. Ultimatum koji je suprotan temeljnim principima i vrijednostima Evrope - rekao je on.

Cipras se tako odlučio za dramatičan potez zbog koga će cijela Evropa biti na iglama do sljedećeg vikenda, navodi britanski Gardijan.

- Pred nas su stavili ultimatum i istorijska odgovornost naše zemlje i našeg naroda je da na taj ultimatum odgovorimo - rekoa je Cipras.

Naveo je da će na tom referendumu biti donesena "istorijska odluka" i da je obavijestio lidere Francuske i Njemačke, kao i šefa Evropske centralne banke Marija Dragog o svojoj odluci.

- Zatražio sam da produže rok za pomoć na još samo nekoliko dana kako bi mogao da se završi ovaj demokratski proces - rekao je Cipras.

Grci će tako narednog vikenda sa "da" ili "ne" odgovarati na pitanje da li žele da pristanu na povećanja poreza i smanjenje penzija u ukupnoj vrijednosti od osam milijardi evra, što zahtijevaju EU, ECB i MMF, kako bi pustili novu tranšu pomoći grčkoj ekonomiji.

Premijer se naciji obratio samo nekoliko sati nakon što se vratio sa nove ture pregovora u Briselu i nakon što je objavljeno da su Grci odbili posljednje zahtjeve kreditora.

- Poštovaću rezultat, kakav god da bude - rekao je Cipras.

Nešto ranije, njemačka kancelarka Angela Merkel apelovala je da grčka strana prihvati prijedlog što prije i ocijenila da je ponuda "izuzetno velikodušna".

Pojedini ministri u grčkoj vladi su poslije hitne sednice nazvali zahtjeve kreditora "varvarskim", a ministar za razvoj Panajotis Lafazanis rekao je da će pozvati sve građane da na referendumu glasaju protiv prijedloga Evrope.

- Grci će glasno i jasno reći "ne" na ovom referendumu - rekao je on.