latinica  ћирилица
27/06/2015 |  09:42 | Autor: SRNA

Gračanica- Milica Stamenković izabrana za "Kosovku djevojku"

Milica Stamenković iz sela Devet Јugovića u opštini Priština izabrana je za Kosovku djevojku na tradicionalnoj manifestaciji održanoj u Gračanici u okviru Vidovdanskih svečanosti.
Milica Stamenković - najljepša Kosovka djevojka - Foto: SRNA
Milica Stamenković - najljepša Kosovka djevojkaFoto: SRNA

Prema odluci žirija, prva pratilja je Teodora Popović, a druga Mila Zečević.

Izbor Kosovke devojke je, zbog lošeg vremena, prvi put od 1988. godine održan u Domu kulture u Gračanici, umjesto u porti Manastira Gračanica.

U porti Manastira Gračanica večeras će biti održano Vidovdansko pjesničko bdenije kome će prethoditi nastup Simfonijskog orkestra Radio-televizije Srbije.

Kosovka devojka će na pjesničkom bdeniju uručiti "Kondir Kosovke djevojke" Nikoli Vujičiću iz Beograda - jednom od laureata ovogodišnjeg Vidovdanskog pjesničkog bdenija.

Akademik Dušan Kovačević ovogodišnji je dobitnik "Zlatnog krsta Kneza Lazara", jednog od najprestižnijih priznanja koja se u okviru Vidovdanskog pjesničkog bdenija dodjeljuju za ukupno književno stvaralaštvo.

"Gračanička povelja" pripala je Živoradu Nedeljkoviću iz Čačka, a "Pero despota Stefana Lazarevića" Mileni Marković, takođe iz Beograda.

Žiri Vidovdanske likovne kolonije dodijelio je prestižno priznanje "Longin" Zorici Furunović porijeklom iz Prištine, dok je priznanje "Dimitrije Popović" koje se dodjeljuje najmlađem učesniku pripalo Milisavu Šarcu iz Kosova Polja.

Najavljeno je da će večerašnjoj manifestaciji prisustvovati i patrijarh srpski Irinej koji će sutra u porti manastira služiti Svetu arhijerejsku liturgiju, a potom u 13.00 časova na Gazimestanu parastos kosovskim junacima.