latinica  ћирилица
27/06/2015 |  11:32 | Autor: SRNA

Ni nakon pet godina Čaušević nije kažnjen

Ni pet godina nakon terorističkog napada na policijsku stanicu u Bugojnu, prvooptuženi za ovaj napad Haris Čaušević još nije kažnjen.
Sud BiH (arhiva) -
Sud BiH (arhiva)

Pred Sudom BiH se već pet godina vodi postupak protiv Čauševića optuženog za ovaj napad i pogibiju policajca Tarika Ljubuškića, ranjavanje policajke Edine Hindić i još nekoliko policajaca, te pričinjenu materijalnu štetu od 700.000 KM.

Nakon dvoipogodišnjeg sudskog procesa, Čaušević je u prvostepenom postupku krajem decembra 2013. godine za teroristički napad osuđen na 45 godina zatvora, ali je drugostepeno vijeće poništilo presudu zbog povreda postupka, te cijeli proces vratilo na početak.

Branioci Čauševića nedavno su tražili i oslobađanje njegovog klijenta jer je, kako su ustvrdili, nezakonito pritvoren s obzirom na to, da pritvor optuženom može trajati najduže godinu dana nakon ukidanja prvostepene presude, ali je pritvor produžen.

Konačna presuda optuženom za terorizam trebala bi biti izrečena u julu nakon iznošenja završnih riječi koje su zakazane za 29. i 30. juni, te 6. juli.

Tužilaštvo BiH je za saučesnike Čauševića u prvostepenom postupku optužilo i Adnana Haračića, te Nasera Palislamovića, Emina Osmanagića, Harisa Špagu i Nedžada Kešku. Palislamović je pravosnažno oslobođen optužbi za terorizam, dok je Haračić priznao učešće u napadu i sporazumom o priznanju krivice osuđen je na 14 godina zatvora.