latinica  ћирилица
27/06/2015 |  12:29 | Autor: SRNA

U slavu Vidovdana viteške borbe u centru Gračanice

U okviru Vidovdanskih svečanosti, koje se tradicionalno održavaju u Gračanici, danas su članovi Viteškog udruženja Beli orlovi iz Beograda, ispred policijske stanice u centru Gračanice predstavili opremu i izveli simultane borbe vitezova.
Gračanica: "Beli orlovi" - Simuntalne borbe vitezova - Foto: SRNA
Gračanica: "Beli orlovi" - Simuntalne borbe vitezovaFoto: SRNA

- Velika nam je čast što možemo baš ovdje, u Gračanici, da pokažemo tradicionalnu opremu srpskih vitezova i njihove borbe - rekao je Aleksandar Urošević, kapiten i trener ekipe Beli orlovi.

Udruženje njeguje stare zanate i vještine, srpsku tradiciju iz 13. i 14. vijeka, između ostalog i viteške borbe. Obučeni u opremu tešku 40 kilograma, viteške borbe predstavila su četvorica reprezentativaca i troje strijelaca.

Urošević kaže da je Udruženje, koje okuplja Srbe, Rumune, Mađare i Slovence, nastupilo do sada na dva svjetska prvenstva, ali da njegovim članovima posebnu čast predstavlja to što su, obučeni u opremu srpskog viteza iz vremena Kosovskog boja, imali priliku da posjete Gazimestan i Gračanicu.

- Posjetom tim istorijskim srpskim spomenicima postali smo dio bića koje se bori za očuvanje srpske tradicije i srpskih svetinja na prostorima Kosova I Metohije - rekao je Urošević.

Veliki broj Srba iz Gračanice sa djecom prisustvovao je simultanoj borbi vitezova koji su se, po završetku "boja", fotografisali sa mališanima.