latinica  ћирилица
27/06/2015 |  12:56 | Autor: TANЈUG

Moskva- Film "Enklava" dobio nagradu publike

Film "Enklava", reditelja i scenariste Gorana Radovanovića, publika renomiranog Međunarodnog filmskog festivala u Moskvi proglasila je za najbolji u takmičarskom programu.
Scena iz filma "Enklava" (Foto: moscowfilmfestival.ru) -
Scena iz filma "Enklava" (Foto: moscowfilmfestival.ru)

Film je dobio izuzetno visoku ocjenu publike u jakoj takmičarskoj selekciji - čak 4,74 od maksimalnih 5.

- Nagrada publike je posljedica potresno emotivne reakcije gledalaca koji su na otvaranju moskovskog festivala ovacijama ispratili kraj našeg filma. Atmosfera se nije razlikovala od premijere na FEST-u u Sava centru ili od premijere u Zvečanu 17. marta. Uz tu dragocjenu nagradu, kao i uz pozitivne kritike u međunarodnoj štampi, koje su film svrstale u jedno od najvećih otkrića Festivala, kao i desetine poziva na internacionalne festivale - naša osmočlana ekipa punog srca vratila se iz Moskve u Beograd - izjavio je povodom nagrade Radovanović.

"Enklava" je 20. juna otvorila takmičarski program 37. Medjunarodnog filmskog festivala u Moskvi čiji je predsjednik Nikita Mihalkov. U takmičarskom programu prikazano je 12 filmova iz Danske, Rusije, Irana, Španije, Libana, Јapana, Finske, itd.

"Enklava" je dobila i nagradu žirija kritike Srpskog ogranka Fipresci, koji je film proglasio za najbolji u selekciji Srpski film.

Film obrađuje temu srpske zajednice koja je ostala na Kosovu da živi u malim izolovanim zajednicama - enklavama, jedinstvenim u cijeloj Evropi, koje čuvaju pripadnici policije UN i EU. Ograničeni da žive na skučenom prostoru, Srbi koji su ostali na Kosovu i Metohiji žive veoma teško. Pravi problem nastaje kada neko premine u enklavi, jer se groblje nalazi van nje, na neprijateljskoj teritoriji.

U ovoj priči, uz mnogo peripetija, jedan starac će ipak biti sahranjen zahvaljujući svom desetogodišnjem unuku koji se usudio da učini nešto nemoguće za obje zajednice na Kosovu, srpsku i albansku: da zavoli i stekne prijatelja na suprotnoj strani. Film Enklava je vječna i poučna priča o praštanju i ljubavi.

Glavni glumci u filmu, pored Nebojše Glogovca, Anice Dobre, Nenada Јezdića i Miodraga Krivokapića, su i dva dječaka sa Kosova, iz enklava, Filip Šubarić i Denis Murić, koji je poslije fascinatnog debitovanja u "Enklavi" zaigrao i u filmu "Ničije dijete". Pored njih igraju i Goran Radaković, Meto Јovanovski (Makedonija), Čun Laići (Kosovo), kao i djeca sa Kosova Nenad Stanojković i Milan Sekulić. Djeca-glumci sa Kosova doprinose autentičnosti filma i neposredno prenose emociju ove priče.