latinica  ћирилица
27/06/2015 |  17:50 | Autor: TANЈUG

Ministri evrozone odbili da produže program pomoći Grčkoj

Ministri finansija evrozone odbili su danas da produže program pomoći Grčkoj poslije roka koji ističe 30. juna, pošto je Atina pozvala na referendum o prijedlozima kreditora.

Ministri su "odbacili produženje programa pomoći" na sastanku u Briselu, nekoliko sati pošto je grčki premijer Aleksis Cipras saopštio da će 5. jula održati referendum o ponudama kreditora, prenio je AFP.

Grčki ministar finansija Јanis Varufakis najavio je da će na današnjem hitnom sastanku evrogrupe u Briselu zatražiti odlaganje odluke Atine o ponuđenom paketu spasa na par nedjelja, kako bi ona (odluka) bila usklađena sa rezultatima referenduma.

On je rekao i da je vlada u Atini opredjeljena za sprovođenje u djelo ishoda referenduma o uslovima iz paketa pomoći koje su ponudili međunarodni kreditori, kao i za brzo postizanje sporazuma sa povjeriocima koji bi bio u duhu rezultata glasanja na referendumu.

Grčki premijer Aleksis Cipras odbacio je juče prijedlog povjerilaca za petomjesečno produženje aktuelnog programa kreditne pomoći, u iznosu od 12 milijardi evra, u zamjenu za sprovođenje niza reformi, i rano jutros, poslije sastanka vlade u Atini, pozvao je na održavanje referenduma 5. jula povodom te ponude međunarodnih kreditora.

Grčka vlada je poručila da ne može da prihvati tražene reforme jer bi one privredu ostavile u recesiji, a ponuđeni novac ne bi bio dovoljan da riješi probleme.

Varufakis je rekao Rojtersu i da plaćanje duga Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) 30. juna zavisi od fleksibilnosti kreditora i da će tražiti od Evropske unije da vrati 1,9 milijardi evra profita na ime grčkih državnih obveznica koje su u posjedu Evropske centralne banke, kako bi Atina platila dug MMF-u.

Grčki ministar je dodao da grčke banke moraju ostati otvorene tokom prelaznog perioda dok ne bude donijeta odluka o paketu pomoći kreditora i da je uloga centralne banke da to obezbjedi.