latinica  ћирилица
27/06/2015 |  18:53 | Autor: SRNA

Karden: Odluka NATO-a o razmještanju vojske je bez presedana

Namjera NATO-a da u istočnoj Evropi razmjesti vojsku i tehniku korak je bez presedana, koji će samo produbiti ukrajinsku krizu, smatra izvršni urednik Američkog komiteta za dogovor Istok-Zapad DŽejms Karden.

"Planovi NATO-a da razmjesti vojsku i tehniku u istočnoj Evropi nemaju pandane u istoriji hladnog rata", naveo je Karden.

Analitičar je dodao da su se ministri odbrane NATO-a na sastanku u Briselu sunovratili u novi, potencijalno opasniji hladni rat s Rusijom, odlukom bez presedana da razmjeste ljude i naoružanje direktno na zapadnu granicu Rusije.

Prema njegovom mišljenju, Alijansa bez ikakve rezerve iznova pokušava da podrije sporazum iz Minska.

Karden ne sumnja da će inicijativa NATO-a samo dodatno produbiti ukrajinsku krizu, prenosi agencija "Sputnjik".

Јedan od dokaza za to jeste antiruska retorika SAD, navodi Karden i podsjeća, prije svega, na riječi ministra odbrane SAD Eštona Kartera o "pogubnom uticaju" ruskog predsjednika Vladimira Putina na Evropu.

Kako navodi Karden, američki senator DŽon Mekejn otišao je "po običaju" još dalje, nazvavši sporazum iz Minska "fikcijom".

Karden napominje da koraci NATO-a prevazilaze najveće zajedničke vježbe Alijanse od okončanja hladnog rata.

"Јoš veću opasnost predstavljaju izjave o nuklearnom oružju s obje strane", nastavlja analitičar i dodaje da sve to "maskira" neugodnu činjenicu da su glavni, iako ne jedini, neprijatelji Minskog sporazuma "klijenti SAD u Kijevu".