latinica  ћирилица
02/07/2015 |  13:21 | Autor: SRNA

Anđelković: Referendum opravdan i moralan čin

Politički analitičar Dragomir Anđelković ocijenio je da su Sud i Tužilaštvo BiH mala verzija Haškog tribunala, gđe je pravosuđe stavljeno u funkciju geopolitičkih interesa, te da je zahtjev Republike Srpske za održavanjem referenduma o njihovom radu ne samo opravdan, već i moralan čin utemeljen na pravdi i pravu.
Dragomir Anđelković - Foto: RTRS
Dragomir AnđelkovićFoto: RTRS

Anđelković je naglasio da je svima poznato da se Tužilaštvo i Sud BiH ne bave procesuiranjem zločina koji su počinjeni nad Srbima već rade upravo suprotno - postoje samo da bi sudili Srbima.

"Samo maglu dižu u toj oblasti, dok su isključivo ili skoro isključivo upereni protiv Srba. Znači radi se o jednoj mini verziji Haškog tribunala", ocijenio je Anđelković.

On smatra da opravdan zahtjev Republike Srpske za održavanjem referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH vjerovatno neće uroditi plodom, jer su za sada na političkoj sceni u BiH one snage koje se opiru izvornom poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Ipak, kaže on, ovakve inicijative su potrebne da bi se spriječila dalja degradacija ingerencija Republike Srpske.

"Drugim riječima, kada bi ćutali i bili pasivni, Srbima bi stalno bile oduzimane neke ingerencije i onda bi Srpska bila pod još jačim pritiskom. Ovako kada Banjaluka pokazuje inicijativu, prelazi u kontraofanzivu na razne nepravde, reaguje na razne situacije i traži da joj se vrate izvorna ovlaštenja koja joj pripadaju onda ona pokazuje da je spremna da se žestoko bori za svoja prava", ocjenio je Anđelković.

On je istakao da Srpska i najavom referenduma, na neki način, destimuliše prevelike pritiske koji se vrše nad njom s ciljem centralizacije BiH.

"To je jedna igra na poene koja će dugo da traje, u kojoj Srbi treba da budu aktivni i da spreče protivničku stranu da vrši preteran pritisak kako bi dočekali bolje geopolitičke uslove kada bi mogli na dnevni red da stave sva pitanja na jedan objektivan način i kako bi sve oduzeto Srpskoj bilo i vraćeno", naglasio je Anđelković.

Govoreći o upornosti Srpske da vrati svoje nadležnosti, on je rekao da u vezi sa tim u Republici Srpskoj ne smije biti pozicije i opozicije već i jedni i drugi moraju da djeluju jedinstveno.

"Opozicija ima pravo i treba da bude kritička u vezi svih ekonomsko-socijalnih pitanja, ali kada je reč o državnim i državotvornim pitanjima mora da bude solidarna. Dakle, kada je reč o odbrani Republike Srpske opozicija i vlast ne smeju da postoje. Mora da postoje samo srpske stranke koje se bore za interese srpskog naroda u BiH", poručio je Anđelković.