latinica  ћирилица
06/07/2015 |  07:52 | Autor: SRNA

Pad valuta zbog rezultata glasanja u Grčkoj

Evro je pao u odnosu na dolar za više od 1,5 odsto poslije objavljivanja djelimičnih rezultata referenduma u Grčkoj, prema kojem je većina Grka glasala protiv prijedloga međunarodnih kreditora.
Grčka, evro - Foto: ilustracija
Grčka, evroFoto: ilustracija

Evro je na njujorškoj berzi pao za 1,54 odsto na 1,09868 dolara.

Finansijski analitičari predviđaju za sutra buran dan na berzama.

Prema preliminarnim podacima grčkog Ministarstva unutrašnjih poslova, na osnovu 44,65 odsto prebrojanih glasova, 61,03 odsto Grka je na današnjem referendumu bilo protiv prijedloga međunarodnih kreditora.

Potres u Australiji zbog odluke Grčke

Odluka Grka da odbace sporazum sa kreditorima izazvala je veliki potres na tržištu kapitala Australije, čija je valuta skliznula na šestogodišnji minimum.

Dramatičan pad akcija na australijskoj berzi posljedica je pre svega ishoda referendusmkog izjašnjavanja u Grčkoj, ali i nižih cijena sirovina, ocijenili su analitičari.

Australijski dolar je pao na šestogodišnji minimum prema američkom na početku trgovanja, da bi se do kraja oporavio do vrijednosti od 0,7509 USD.

Sa tamošnje berze je “obrisano“ čak 30 milijardi američkih dolara, nakon odluke građana Grčke da ne pristanu na uslove međunarodnih kreditora.