latinica  ћирилица
06/07/2015 |  11:45 | Autor: Večernje novosti

Za koga je Orić ratovao

Najsavremenije raketno naoružanje stizalo je u Srebrenicu u vrijeme dok je bila zaštićena zona, pišu Večernje novosti.
Naser Orić iz ratnih dana (photo: Sense-agency.com) -
Naser Orić iz ratnih dana (photo: Sense-agency.com)

U dokumentaciji koju ima ovaj list, navodi se da je više svjedoka potvrdilo da je naoružanje stizalo u ovu enklavu, ali da nije bilo stručnog kadra koji bi znao da ga upotrebi. List piše da su Srebrenicom, pod komandom Nasera Orića, gospodarili neobrazovani i neuki.

"Ishod srebreničke tragedije i nije mogao biti drugačiji kada su njom upravljali Šupljara, Miš, Ćelo, Arkan i drugi. Sve što je vrijedilo uklonjeno je kada je Orić u maju 1992. godine preuzeo teritorijalnu odbranu i zatim uz pomoć svojih Potočaraca i kriminalaca iz Sućeske postavljen na čelo 8. operativne, a potom i 28. divizije", navedeno je u jednom od svjedočenja, koje prenose Novosti.

List piše da mnogi Bošnjaci koji ovih dana čine sve da uvećaju broj svojih žrtava, znaju koliki je doprinos Orića i njihovih sunarodnika u onom što se desilo u Srebrenici.

U prilog tome, list navodi fragmente razgovora iz emisije televizije Tuzla iz 1996. godine gdje građani Srebrenice pitaju Orića za koga je ratovao, za koga je žrtvovao narod, za čije su račune zavađeni Bošnjaci i Srbi iz Podrinja, kao i međusobno sami Bošnjaci.

Prvo pitanje upućeno Oriću bilo je u vezi s ubistvom majora Nurifa Rizvanovića, koji je dezertirao iz ЈNA sa još 500 Bošnjaka da bi se priključio odbrani Srebrenice, a zatim je likvidiran kao Orićev neistomišljenik.

Građani su, između ostalog, pitali Orića šta zna o ubistvu Hameda Salihovića i ranjavanju Ibrana Mustafića 19. maja 1995. godine, kao i zašto je omogućio ubicama, kakav je Kemo Mehmedović, da slobodno prebjegnu u Austriju.

Među pitanjima bila su i ona o Orićevim zloupotrebama, poput onog gdje je 28 kilograma zlata i kada će ih vratiti u fabriku "14. mart" u Srebrenici, kao i šta je sa više stotina hiljada maraka koje je Vlada iz Sarajeva uputila komandi 28. divizije kojom je on komandovao.

Iz transkripta emisije vidi se da su izbjegli Srebreničani optužili Orića za zloupotrebu humanitarne pomoći i za to što je vršio pritisak na tužilaštvo i sud da njegovi najbliži saradnici, koji su počinili najteža krivična djela, budu pušteni na slobodu.

List podsjeća, da je u Orićevom mandatu Srebrenica etnički očišćena od Srba, a tamošnja pravoslavna crkva pretvorena u štalu, kao i da mu je Hag kao olakšavajuću okolnost prihvatio nadmoć Srba u okruženju, kajanje, saradnju sa sudom i mladost.

"Tako nije odgovarao ni za jedan konkretan zločin. Utvrđena je samo jedna otežavajuća okolnost - ranjivost žrtve", zaključuje list.