latinica  ћирилица
06/07/2015 |  15:40 | Autor: B92

Kina se boji berzanskog kraha

Šangajski indeks porastao je 2,41 odsto nakon što su kineske vlasti pokrenule mjere zaštite od kraha berze koji bi ugrozio cjelokupan kineski finansijski sistem.

Kineska vlada i berzanski regulatori pokrenuli su tokom vikenda niz vanrednih mjera da bi sprečili kolaps berze koji bi predstavljao veliku prijetnju po drugu po veličini svjetsku privredu, piše list Gloub end mejl.

Do prošlog mjeseca, berze u Kini bile su među najuspješnijim u svijetu, a šangajski indeks skočio je spektakularnih 150 odsto u 12 mjeseci zaključno sa 12. junom. Indeks je, međutim, tokom tri nedjelje zaključno sa proteklom, pao 30 odsto, što je podstaklo vladu u Pekingu da interveniše i spriječi prijetnje po drugu po veličini svjetsku privredu.

Vlada je juče saopštila da će obezbjediti sredstva kroz državnu agenciju za finansiranje hartija od vrijednosti u cilju zaštite stabilnosti tržišta obveznica.

"Ovakva vrsta spašavanja berze nije dosad zabilježena, čak ni kada je tržište palo tokom finansijske krize iz 2008", rekao je za Frans pres analitičar kompanije DŽešang sekjuritiz DŽang Јabing.