latinica  ћирилица
06/07/2015 |  17:07 | Autor: RTRS

Osuđeni banjalučki inspektori (VIDEO)

Banjalučki okružni sud osudio je osam inspektora CЈB Banjaluka na ukupno 25 godina i 10 mjeseci zatvora zbog organizovane trgovine drogom.

Najveću kaznu dobili su Srđan Radulović 11 godina i pet mjeseci kao vođa zločinačkog udruženja. Marko Kovačević dobio je 6 godina i pet mjeseci, a Ognjen Stijak 5 godina i pet mjeseci.

U prvostepenoj presudi navedeno je da su osuđeni inspektori preprodavali drogu od početka 2011. do oktobara 2013. i na taj način stekli materijalnu korist i zloupotrijebili službeni položaj. 

Trgovina drogom, zloupotreba službenog položaja, iznuda iskaza, nanošenje povreda , falsifikovanje isprava, lažno prijavljivanje krivičnog djela i povreda dostojanstva.

Za ova krivična djela Banjalučki okružni sud osudio je inspektore CЈB Banjaluka.

Ovo je tek prvostepena odluka kaže odbrana banjalučkih inspektora. Najavljuju žalbu. Smatraju da je presuda donesena po optužnici, koja je zasnovana na izjavama svjedoka pokajnika Slavka Đurića, narko dilera Gorana Bošnjaka i sumnjivih svjedoka uživalaca droge.

Inspektori Radulović,Stijak i Kovačević uhapšeni su u okobru 2013. i od tada su u pritvoru.Krivicu su negirali u maju prošle godine,a u septembru je počelo suđenje.

Od tada su održana 42 ročišta i saslušano više od 100 svjedoka.

Među njima je bilo ubica, narkomana, dilera, razbojnika, advokata i bivših i sadašnjih funkcionera MUP RS. Јedan od svjedoka je još prije početka suđenja inspektorima za našu televiziju ispričao kako su ga maltretirali osuđeni inspektori.

Specijalno tužilaštvo RS je trojici osumnjičenih policijskih službenika i dvojici kriminalaca dalo je imunitet od gonjenja u zamjenu za svjedočenje protiv inspektora. Sa inspektorom Slavkom Đurićem i narko dilerom Goranom Bošnjakom potpisan je i sporazum o priznanju krivice.Bošnjak je promijenio iskaz. Nakon svjedočenja je uhapšen.

Nakon farse sa njegovim hapšenjem ,pa puštanjen osuđen je na dvije godine zatvora,a Đurić,bez čijeg bi svjedočenja, saglasni su mnogi, optužnica protiv inspektora pala, dobio je pet mjeseci zatvora.