latinica  ћирилица
08/07/2015 |  09:22 | Autor: Večernje novosti

Pljevlja- Na poruku "Selte se Srbi" država ćuti

Na školi u selu Rudnici ispisan je grafit "Selte se Srbi".
Pljevlja - grafiti protiv Srba (foto: Večernje novosti) -
Pljevlja - grafiti protiv Srba (foto: Večernje novosti)

U Rudnici većinom živi srpsko stanovništvo, a oslanja se na granicu sa Srbijom i Republikom Srpskom. Seoska škola već duže ne radi i izložena je propadanju, a ovakvih i sličnih incidenata, dosad, nije bilo.

Iz Nove srpske demokratije kažu da na incident državni organi ne reaguju, što je ustaljena praksa kada se provokacije upućuju na račun srpskog naroda.

- Vrlo sam iznenađen natpisom na školi. Rudnicu naseljavaju Srbi, koji su tu stotinama godina i istoriju, tradiciju i kulturu vezuju za ove krajeve. Hrišćanska kultura, zasnovana u duhu slobode, održala se ovdje uprkos osmanskom okupatoru. Danas se neko usuđuje da upravo na zidovima škole, koja predstavlja centar sela, ispisuje grafite prijetećih sadržaja sa okupatorskim težnjama - ističe Nikola Rovčanin, odbornik NSD u lokalnom parlamentu.

Rovčanin smatra da prijetnje narušavaju demokratski ambijent i stvaraju mržnju i netrpeljivost prema jednom narodu.

- Nadležni, naravno, ćute i ne reaguju. Iz iskustva znam da to ne bi bio slučaj da je natpis usmjeren ka nekoj drugoj nacionalnoj zajednici - kaže Rovčanin.

On je izrazio zabrinutost zbog propadanja ovog kraja, jer stanovništvo odlazi. Kako navodi, država Crna Gora je nezainteresovana za seoske škole, puteve, a ni za uspostavljanje modernih sredstava komunikacije.

- Školsku zgradu staru više od pola vijeka, punu bogate istorije i tradicije, gledati kako propada i nestaje može samo neodgovorna vlast - poručio je Rovčanin.