latinica  ћирилица
08/07/2015 |  10:10 | Autor: Večernje novosti

Merkelova u Beogradu: Teške teme na stolu

Njemačka kancelarka večeras će doputovati u posjetu Srbiji, prvi susret sa srpskim premijerom. Vučić i Merkelova večeraće u vili "Bokeljka" ili u kući premijerovog oca, saznaju mediji.
Merkelova i Vučić u Berlinu (arhiv) - Foto: AP
Merkelova i Vučić u Berlinu (arhiv)Foto: AP

Šta će njemačka kancelarka inicirati kao teme razgovora sa srpskim državnim vrhom biće poznato kasno večeras, nakon susreta sa Aleksandrom Vučićem i radne večere koju će u čast gošće prirediti premijer.

Prema informacijama, neformalni dio susreta Merkelove i Vučića, koji slijedi nakon dočeka u Palati "Srbija" i kratkog razgovora u četiri oka, najvjerovatnije će biti upriličen u vili "Bokeljka". Međutim, nije isključeno da večera bude priređena u kući Vučićevog oca, kao što je bio slučaj kada je prije dvije godine u gostima bio tadašnji njemački šef diplomatije Gvido Vestervele.

Potvrđeno je da će se Merkelova, sutra ujutro, na radnom doručku u hotelu "Hajat", gdje će i prenoćiti u predsjedničkom apartmanu, sastati sa predstavnicima civilnog sektora. Nakon toga, srešće se sa predsjednikom Tomislavom Nikolićem.

Očekuje se da dvije strane najviše pažnje posvete briselskom dijalogu, otvaranju prvih pregovaračkih poglavlja i ekonomskim reformama u Srbiji. Iz Berlina su uoči posjete stizale poruke da je napredak u normalizaciji odnosa sa Prištinom ključ za nastavak evropskog puta Srbije, da su zadaci dobro poznati i da nema novih uslova.

Večernje novosti saznaju, da je njemačka strana insistirala da se u Beogradu ne održi klasična konferencija za novinare, pa će se kancelarka i premijer obratiti medijima odmah po dočeku u Palati "Srbija", a prije glavnog dijela posjete.