latinica  ћирилица
08/07/2015 |  13:53 | Autor: SRNA

Potpisan memorandum o jačanju policijske saradnje

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara i direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač potpisali su u Banjaluci Memorandum o jačanju policijske saradnje između resornih ministarstava Srpske i FBiH.
Banjaluka: Lukač-Čampara - potpisivanje memoranduma - Foto: SRNA
Banjaluka: Lukač-Čampara - potpisivanje memorandumaFoto: SRNA

- Memorandum predviđa borbu protiv terorizma i ekstremizma, razmjenu informacija u vezi sa tim i svim drugim pitanjima u policijskoj saradnji, zaštitu ličnosti koje se posebno obezbjeđuju u BiH, borbu protiv organizovanog kriminala i svih drugih vidova kriminala - izjavio je ministar Lukač.

Ministar je naglasio da postoji namjera da MUP Republike Srpske i MUP FBiH unaprijede saradnju u policijskim poslovima na svim nivoima.

- Memorandum je proizvod sastanka kojeg smo imali ranije u Banjaluci nakon terorističkog akta u Zvorniku i čini mi se da je to do sada jedini proizvod tog sastanka, jer u ostalim segmentima nismo vidjeli realizaciju zaključaka koje smo tada imali - istakao je Lukač.

Ministar unutrašnjih poslova Srpske izrazio je nadu da ovaj memorandum neće ostati samo slovo na papiru, već da će policijska saradnja između dva ministarstva biti stvarno unaprijeđena.

Lukač je naveo da Memorandum sadrži i član o zajedničkom formiranju timova u operativnim istražnim radnjama na nivou Republike Srpske ili FBiH u zavisnosti na kom području se desilo neko teže krivično djelo.

"- jednički istražni timovi mogu mnogo da unaprijede borbu protiv organizovanog kriminala i svih drugih vidova policijske saradnje, kao što predviđa ovaj dokument - pojasnio je Lukač.

Ministar Čampara je naveo da je Memorandum plod zajedničkih aktivnosti sa sastanka u Banjaluci sa predstavnicima bezbjednosnih agencija na nivou BiH. Dodao je da je interesantan zajednički tim za određene istražne radnje, ističući da bi u narednom periodu mogli napraviti zajednički tim koji će se baviti borbom protiv krađe vozila u oba entiteta i za otkrivanje drugih krivičnih dijela koja su predviđena ovim memorandumom.

Čampara je pozvao institucije na nivou BiH da što prije krenu u realizaciju formiranja udarne i operativne grupe za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala. On je rekao da je osnovna svrha Memoranduma uspostavljanje efikasnijih oblika saradnje u oblasti borbe protiv svih oblika kriminaliteta i poboljšanja zaštite lčičnosti koje se posebno obezbjeđuju u BiH, međusobna policijska obuka, rzmjena informacija i policijskih iskustava.

Potpisivanju Memoranduma prisustvovao je i direktor Policije Republike Srpske Gojko Vasić.