latinica  ћирилица
08/07/2015 |  15:16 | Autor: SRNA

Cvijanović: Srpska dobila uvjeravanja da neće biti usvojena rezolucija

Premijerka Republike Srpske Željka Cijanović izjavila je danas da je Srpska dobila uvjeravanja da u Savjetu bezbjednosti UN neće biti usvojena britanska rezolucija o Srebrenici.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

- Imamo komunikaciju sa više partnera u inostranstvu od kojih smo dobili ovakva uvjeravanja. Važno je da se razumije poruka iz Srpske i Srbije da ova rezolucija nikome ne donosi ništa dobro i da će izazvati trajna oštećena, koja, ukoliko ovaj dokument bude usvojen, neće biti moguće ispraviti, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Čelincu.

Ona je istakla da je ova rezolucija udar na minimalnu šansu da BiH profunkcioniše na nekim osnovnim principima.

- Ovaj dokument je koncipiran da izvrši udar na budućnost Republike Srpske, da je obezvrijedi i osujeti u daljem kretanju, te da joj onemogući da razvija institucije i svoj politički, ekonomski i adminstrativni kapacitet, dodala je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da su se građani Srpske teško borili za njeno stvaranje.

- Kao Vlada Srpske apsolutno stojimo iza onoga što znači civilizacijska vrijednost. Pokazujemo poštovanje prema svim žrtvama, ali ne želimo da bude donesen bilo kakav akt kojima treba da se stavi omča nama ili bilo kome drugom, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da je sve bila naopaka inicijativa Velike Britanije.

Savjet bezbjednosti UN trebalo bi danas da održi sjednicu o britanskom prijedlogu rezolucije o Srebrenici, nakon što je juče u više navrata odgađana jer je Rusija najavila veto.