latinica  ћирилица
08/07/2015 |  15:33 | Autor: SRNA

Vulin: Netačne tvrdnje o maltretiranju migranata

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin odbacio je danas kao netačne tvrdnje organizacije za zaštitu ljudskih prava "Amnesti internešnel" da migranti na putu kroz Srbiju bivaju maltretirani.
Aleksandar Vulin - Foto: TANЈUG
Aleksandar VulinFoto: TANЈUG

Vulin je na otvaranju novog tranzitnog centra za migrante u Preševu istakao da te tvrdnje nisu tačne i da nijedan pripadnik policije ili neke druge formacije nije ni na koji način maltretirao migrante ili uzimao novac od njih.

- Izveštaj nije zaslužen. Nije fer prema ovoj zemlji, prema pripadnicima policije, niti prema stanovništvu ove zemlje. Kada razgovarate sa njima nećete naći nijedan primer da je neko napadnut, opljačkan, da su nekome pogažena ljudska prava na bilo koji način. U ovoj zemlji ne postoji sistemska zloupotreba bilo koga, rekao je Vulin.

"Amnesti internešnel" je u juče objavljenom izvještaju naveo da najveći pritisak emigrantske krize u Evropi trpe Srbija i Makedonija, što je posljedica propale emigrantske politike EU.

U izvještaju se navodi da se hiljade izbjeglih sa Bliskog istoka i iz Sjeverne Afrike suočava sa patnjama i zloupotrebama na putu preko Balkana prema EU i da su njihova ljudska prava "grubo narušena".