latinica  ћирилица
08/07/2015 |  15:42 | Autor: SRNA

Makedonija će tražiti izručenje Osmanija

Makedonski MUP dobio je od Kosovske policijske službe obavještenje o privođenju Sulejmana Osmanija, osumnjičenog za terorizam, za kojim je bila raspisana međunarodna potjernica jer je prije dva mjeseca pobjegao makedonskoj policiji nakon terorističkog napada u Kumanovu.
Kumanovo - Foto: AP
KumanovoFoto: AP

Makedonski MUP će, u skladu sa zakonskim odredbama, informisati Ministarstvo pravde Makedonije o pokretanju ekstradicionog postupka.

Osmani je bio član terorističke grupe koja se 9. maja u Kumanovu sukobila sa makedonskom policijom, saopštio je makedonski MUP.

U MUP-u navode da, za sada, ne postoji sumnja da je učestvovao u napadu na Policijsku stanicu u Gošincu iz koje je oduzeta velika količina oružja.

Prema informaciji sa Kosova, Osmani je bio lociran u kući u jednom selu blizu granice, a kod njega je pronađen i oduzet pištolj sa municijom, navodi se u sapštenju makedonske policije.

Sulejman Osmani bio je uhapšen u kumanovskom Divljem naselju, ali je uspio da pobjegne u trenutku kada je pokazivao lokaciju na kojoj je bilo sakriveno oružje ukradeno iz stanice u Gošincu.

Osmani je uhapšen 6. jula u selu Letnica u opštini Kosovska Vitina.